Pružanje podrške u prikupljanju i interpretaciji podataka vezanih uz procjenu interakcije između ribara i morskih ptica

U razdoblju od 1. rujna 2019. do 20. siječnja 2023. Institut društvenih znanosti Ivo Pilar provodi projekt “Pružanje podrške u prikupljanju i interpretaciji podataka vezanih uz procjenu interakcije između ribara i morskih ptica”. Voditeljica projekta je dr. sc. Marica Marinović Golubić

U sklopu projekta LIFE Artina – “Seabird Conservation Network in the Adriatic” („Mreža za očuvanje morskih ptica u Jadranu“) koji se bavi problemima u očuvanju morskih ptica na području srednjeg Jadrana, Institut društvenih znanosti Ivo Pilar provodi istraživanje o međusobnom utjecaju ribara i ptica. Kroz intervjue s ribarima na više lokacija u Hrvatskoj (šire područje otoka Lastova, Korčule i Visa) prikupljaju se podaci o stavovima ribara prema morskim pticama, interesu ribara za primjenu ribolovne opreme, alata ili mjera koji smanjuju utjecaj na morske ptice, te upoznatosti s projektom LIFE Artina.

Na temelju rezultata izradit će se izvješće o opsegu uporabe ribolovnog alata s potencijalnim utjecajem na morske ptice te o razmjeru slučajnog ulova morskih ptica na projektnom području. Više o samom projektu moguće je vidjeti na web stranicama projekta: http://www.lifeartina.eu/.

Projekti Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar

Također provjeri

Znanstvenici Instituta na 2. sastanku konzorcija EU Obzor2020 COORDINATE projekta na Sveučilištu u Groningenu, 27.-28. 6. 2022.

Znanstvenici Instituta dr. sc. Toni Babarović i dr. sc. Renata Franc sudjelovali su 2. sastanku… Pročitaj više o Znanstvenici Instituta na 2. sastanku konzorcija EU Obzor2020 COORDINATE projekta na Sveučilištu u Groningenu, 27.-28. 6. 2022.