Dr. sc. Josip Burušić u studijskom posjetu španjolskoj Baskiji, 26.-28. 11. 2019.

U okviru Erasmus+ TCA suradnje, europske suradnje nacionalnih agencija koje provode program Erasmus+, znanstvenik savjetnik u trajnom zvanju Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar dr. sc. Josip Burušić sudjelovao je odlukom Agencije za mobilnost Republike Hrvatske u studijskom posjetu španjolskoj pokrajini Baskiji od 26. do 28. studenoga 2019.

Dr. sc. Josip Burušić u studijskom posjetu španjolskoj Baskiji, 26.-28. studenoga 2019.

Program studijskog posjeta uključivao je upoznavanje s organizacijom i funkcioniranjem obrazovnog sustava u Baskiji, posjete sveučilištu Universidad del País Vasco, osnovnim i srednjim školama te ustanovama koje osmišljavaju i provode dodatne programe u obrazovanju kao i programe osposobljavanja nastavnika. Baskija, jedna od najrazvijenijih europskih regija koja značajno nadmašuje prosječni europski BDP, u posljednjih je trideset godina značajan napor uložila u gospodarski, tehnološki i inovacijski napredak, što je imalo snažne implikacije na ukupnu kvalitetu života stanovnika, ali i na znatna ulaganja u razvoj obrazovnog sustava. Prema pojedinim međunarodnim usporedbama, Bilbao, najveći grad u Baskiji, svrstava se u sam vrh svjetskih gradova i urbanog okruženja prema organizaciji života, tehnološkom razvoju te inovativnosti.

U središtu studijskog posjeta, kojem su domaćini bili predstavnici središnjih obrazovnih vlasti iz Madrida te predstavnici pokrajinskog obrazovnog ministarstva iz Baskije, bilo je strukovno obrazovanje kao jedan od najvažnijih aspekata obrazovanja na koji se polaže pozornost te ulažu proračunska sredstva. Sudionici posjeta iz više europskih zemalja imali su prigodu vidjeti na koji način su osmišljene inovativne strategije u strukovnom obrazovanju te kako to izgleda u praksi kroz više posjeta školama i obrazovnim centrima.

Institut društvenih znanosti provodi projekt Implementacija HKO i razvoj alata u povezivanju obrazovanja i tržišta rada u suradnji s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava, koji vodi dr. sc. Josip Burušić. Studijski posjet Baskiji pružio je odličnu prigodu da se sagledaju aktivnosti nove metodologije za izradu standarda zanimanja i novih smjernica za vrednovanje standarda zanimanja, koju su redizajnirali i u novom obliku ponudili znanstvenici Instituta. Također, studijski posjet pružio je odličnu prigodu razmatranja izvedbe projekta Erasmus + „Improving the Skills in Vocational Education and Training“ u kojem istraživački tim Instituta na čelu s dr. sc. Josipom Burušićem sudjeluje, a koji pod vodstvom HGK okuplja više partnera.

Ukupna stečena iskustva te uspostavljeni kontakti s predstavnicima većeg broja europskih zemalja kao i domaćinima predstavljat će odličnu podlogu i za kreiranje budućih aktivnosti.

Institut Pilar u projektu ImproVET – Poboljšanje vještina u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju

Također provjeri

Predstavljanje platforme „Put karijere“ na 2. konferenciji školskih psihologa – „Horizonti snage“

Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (29. 2. – 1. 3. 2024.) održana je 2. konferencija… Pročitaj više o Predstavljanje platforme „Put karijere“ na 2. konferenciji školskih psihologa – „Horizonti snage“