Institut Pilar u projektu ImproVET – Poboljšanje vještina u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju

Institut društvenih znanosti Ivo Pilar partner u projektu Poboljšanje vještina u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju (Improving Skills in Vocational Education and Training – ImproVET) sufinanciranom iz programa Erasmus+. − Novosti

Projekt Poboljšanje vještina u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju (Improving Skills in Vocational Education and Training – ImproVET) sufinanciran je iz programa Erasmus+, ključne aktivnosti KA3 – Podrška reformi politika. Nositelj projekta je Hrvatska gospodarska komora, a partneri su Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Institut društvenih znanosti „Ivo Pilar”, Strojarska tehnička škola Fausta Vrančića, Gospodarska komora Slovenije – Centar za poslovno obrazovanje, Centar Republike Slovenije za strukovno obrazovanje i Školski centar Slovenske Konjice – Zreče. Vrijednost projekta iznosi ukupno 448.172,00 eura, od čega se 80% sufinancira iz programa Erasmus+, a 20% iz nacionalnih sredstava. Razdoblje provedbe projekta traje od 1. studenoga 2018. do 31. listopada 2020.

Opći cilj projekta je povećati zapošljivost mladih i doprinijeti razvoju visokokvalificirane i mobilne radne snage, podržati zajednički razvoj strukovnog obrazovanja i osposobljavanja (SOO) u Europi te ojačati njegovu kvalitetu, relevantnost i privlačnost. Specifični ciljevi projekta su: razviti novu kvalifikaciju u sustavu strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, uspostaviti novu strukturu za suradnju u SOO, ojačati međunarodnu suradnju u području obrazovanja i rada, razviti zajednički međunarodni kurikulum koji uključuje prilike za mobilnost i učenje temeljeno na radu, povećati ponudu relevantnih programa u SOO te podržati modernizaciju SOO u Sloveniji i Hrvatskoj.

Kroz projekt će se razviti nova zajednička kvalifikacija za strojarskog tehničara na temelju prethodne analize kvalifikacijskih okvira u Hrvatskoj i Sloveniji za predmetni sektor, istraživanja potreba poslodavaca i tržišta rada i izrade standarda zanimanja, smjernica za razvoj zajedničke kvalifikacije i profila kvalifikacije te razvoja zajedničkog kurikuluma za strojarskog tehničara koji će obuhvaćati učenje temeljeno na radu i prilike za mobilnost uz pripadajuće standarde vrednovanja.

Ciljane skupine projekta su učenici u strukovnom obrazovanju i poslodavci. Nova kvalifikacija će omogućiti razvoj ključnih kompetencija i strukovnih vještina u skladu s potrebama poslodavaca i tržišta rada, pružiti prilike za mobilnost i učenje temeljeno na radu te osigurati međusobno priznavanje kvalifikacije u Hrvatskoj i Sloveniji. Razvoj strukovnih vještina u skladu s potrebama tržišta rada u konačnici će se povećati zapošljivost učenika strukovnih škola po izlasku na tržište rada te smanjiti nesklad između potreba tržišta rada i kvalificiranosti budućih radnika.

 

Novosti

Završna konferencija projekta Poboljšanje vještina u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju – ImproVET, 23. 4. 2021.
Dr. sc. Josip Burušić u studijskom posjetu španjolskoj Baskiji, 26.-28. 11. 2019.

 

Također provjeri

Projekt TEEN-WELL: Dobrobit adolescenata u ključnim kontekstima

Projekt Dobrobit adolescenata u ključnim kontekstima (TEEN-WELL) izvodi se u Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar… Pročitaj više o Projekt TEEN-WELL: Dobrobit adolescenata u ključnim kontekstima