Dr. sc. Dražen Živić: “Utvrđivanje žrtava trebao bi biti nacionalni znanstveni projekt”, 22. 11. 2018.

Portal i tiskano izdanje Glasa Slavonije od 22. studenoga 2018. objavljuju tekst pod naslovom “Za ‘istinu i povijest’ slažu popis vukovarskih žrtava. Franjevci predano rade na popisu jer smatraju da ih na to obvezuje povijest” u sklopu kojeg i izjavu dr. sc. Dražena Živića pod naslovom “Utvrđivanje žrtava trebao bi biti nacionalni znanstveni projekt”.Glas Slavonije

− Glas Slavonije: SLUŽBENOG POPISA NEMA NI NAKON 27 GODINA. Za “istinu i povijest” slažu popis vukovarskih žrtava. Franjevci predano rade na popisu jer smatraju da ih na to obvezuje povijest, 22. studenoga 2018.

Dr. sc. Dražen Živić: Utvrđivanje žrtava trebao bi biti nacionalni znanstveni projekt

Dražen Živić, voditelj vukovarskog područnog centra Instituta društvenih znanosti “Ivo Pilar” izjavio je kako “postoje objektivni razlozi” zbog kojih do danas nema cjelovitog popisa vukovarskih žrtava jer nedostaju podaci o svim kategorijama poginulih. Znanstveno je opravdano, dodaje, da se ukupne žrtve analiziraju, utvrđuju, interpretiraju po kategorijama – branitelji, civili, nestali… Kaže i da su se popisi žrtava radili prema raznim službenim evidencijama, ali i da postoje žrtve za koje nitko nije podnosio zahtjeve jer obitelji nema, a nitko javno nije pozvao da ljudi dođu i kažu što znaju. “Koliko mi je poznato, poziv vukovarskih franjevaca prvi je pokušaj da se i na taj način prikupe podaci, i držim da je to pozitivno, a k tome se i oni oslanjaju na niz već sužbeno prikupljenih podataka”, kaže Živić, dodajući i da takvi podaci uvijek moraju biti provjereni iz više izvora. “Inicijativa franjevaca je dobar i vrijedan korak naprijed jer bi se mogle popuniti praznine, ono što ostane izvan službenog dosega, i pomoći će da se približimo istini. Zaključuje pak da bi “utvrđivanje svih vukovarskih žrtava trebao biti veliki nacionalni, znanstveni projekt”.

Područni centar Vukovar

Također provjeri

Obnovljena zgrada Instituta Pilar na Festivalu svjetla 2024.

U sklopu Festivala svjetla (Zagreb, 20. – 24. ožujka 2024.) za jednu od 24 svjetlosne… Pročitaj više o Obnovljena zgrada Instituta Pilar na Festivalu svjetla 2024.