Znanstvenici Instituta na 4. sastanku konzorcija EU Obzor2020 ECDP projekta u Barceloni, 23.-24. 10. 2018.

Znanstvenici Instituta dr. sc. Toni Babarović, prof. dr. sc. Andreja Brajša Žganec, prof. dr. sc. Renata Franc i prof. dr. sc. Ljiljana Kaliterna-Lipovčan sudjelovali su na četvrtkom sastanku konzorcija EU Obzor2020 Projekta razvoja kohortnog istraživanja ECDP (The European Cohort Development Project – ECDP) održanom 23. i 24. listopada 2018. u Barceloni na Sveučilištu Pompeu Fabra.ECDP

Znanstvenici Instituta na 4. sastanku konzorcija EU Obzor2020 ECDP projekta u Barceloni, 23.-24. listopada 2018. – Foto: Flórián Sipos

Osnovne teme sastanka bile su izazovi i ostvareni napredak u osiguranju političke i financijske podrške za provedbu budućeg Europskog longitudinalnog istraživanja dobrobiti djece i mladih − EuroCohort, načini upravljanja europskim istraživačkim infrastrukturama, etički problemi i pitanja pri provedbi anketnih istraživanja s djecom te metodološka pitanja budućeg longitudinalnog istraživanja te pratećih pilot istraživanja. Koordinator projekta prof. dr. Gary Pollock (Sveučilište Manchester Metropolitan, UK) u uvodnoj je prezentaciji naglasio mogućnosti i izazove povezane s uključivanjem EuroCohort istraživanja u Plan za europski istraživački prostor (European roadmap for research infrastructure).

Prof. dr. sc. Andreja Brajša Žganec, su-voditeljica 6. dionice projekta, održala je prezentaciju o rezultatima radionice s djecom i mladima održane u Hrvatskoj na temu dječjeg razumijevanja privatnosti i etičnosti u anketnim istraživanjima djece, a dr. sc. Toni Babarović, su-voditelj 9. dionice projekta, o dizajnu i provedbi pilot istraživanja. Održani su i sastanci Etičkog povjerenstva projekta u kojem sudjeluje znanstvenica Instituta prof. dr. sc. Andreja Brajša Žganec, te Upravnog odbora projekta u kojem sudjeluje voditeljica hrvatskog tima prof. dr. sc. Renata Franc.

Domaćini sastanka bili su kolege iz Katalonske agencije za mlade (Catalan Youth Agency). Sljedeći sastanak konzorcija ECDP projekta održat će se u veljači 2019. godine na Sveučilištu u Ateni.

ECDP projekt usmjeren je na razvoj modela nove Europske istraživačke infrastrukture (European Research Infrastructure) za koordinaciju i provedbu budućeg velikog europskog kohortnog 25 godišnjeg longitudinalnog istraživanja o dobrobiti djece i mladih, pod nazivom EuroCohort.

ECDP projekt je jedan od četiri europska projekta u okviru Obzor2020 programa u kojem Institut Pilar trenutno sudjeluje kao partnerska institucija.

Institut Pilar u Projektu razvoja kohortnog istraživanja – ECDP

Također provjeri

Projekt TEEN-WELL: Dobrobit adolescenata u ključnim kontekstima

Projekt Dobrobit adolescenata u ključnim kontekstima (TEEN-WELL) izvodi se u Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar… Pročitaj više o Projekt TEEN-WELL: Dobrobit adolescenata u ključnim kontekstima