Dr. sc. Danijel Vojak autor hrvatskog priloga za digitalnu izložbu o genocidu Sinta i Roma

Digitalna izložba na internetskoj stranici Romasinti.eu, koja se bavi genocidom Sinta i Roma, popraćena je posebnim tekstovima iz Mađarske, Hrvatske i Rumunjske. Dr. sc. Danijel Vojak autor je hrvatskog dijela izložbe u kojem je prikazano stradanje hrvatskog romskog dječaka Stjepana Mavrovića iz Stupnika (okolice grada Zagreba).Stjepan Mavrović

Početna stranica digitalne izložbe ZABORAVLJENI GENOCID na adresi Romasinti.eu

Izložba „Zaboravljeni genocid“ bavi se progonom djece Sinta i Roma korištenjem jedinstvenih izvornih materijala. Zajedno ove različite priče ilustriraju događaje koje su se dogodile u tom razdoblju. Malo je toga poznato o genocidu Sinta i Roma za vrijeme nacističke vlasti. O progonu se nije govorilo dugo nakon rata i to čak niti unutar zajednica Sinta i Roma. Stotine i tisuće Sinta i Roma su poginule, a više od polovine njih bili su mlađi od 14 godina. Digitalna izložba ostavlja dojam ove tamne stranice europske povijesti koristeći priče o djeci iz raznih europskih zemalja.

Zaboravljene priče

Tri nova priloga odnose se na Mađara Józefa Forgácsija, Rumunjku Maria Stancu-Costea i Hrvata Stjepana Mavrovića. Józef Forgácsi uspio je preživjeti koncentracijski logor, u kojem je završio s devet godina, te se pješke vratio u rodni grad Zalaegerszeg (hrv. Jegersek). On nikada nije saznao u točno kojem je logoru bio zatočen. Maria Stancu-Costea uspjela je uz pomoć svojih teta preživjeti deportaciju u Transnіstrіju. Sve do njene smrt nije uspjela dobiti službeno priznanje o deportaciji. Stjepan Mavrović nije preživio rat. Kao i jedno od 5,608 romske djece, vjerojatno je bio ubijen i pokopan u masovnim grobnicama.

Suradnja

Digitalna izložba otvorena je od 2012. i dostupna je na engleskom jeziku, nizozemskom jeziku, njemačkom jeziku, poljskom jeziku, češkom jeziku, mađarskom jeziku, hrvatskom jeziku i rumunjskom jeziku. Višejezična izložba ostvarena je zajedničkom suradnjom institucija i znanstvenika iz raznih zemalja. Zaboravljeni genocid rezultat je rada organizacije National Committee of 4 and 5 May uz podršku International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) (Međunarodni savez za sjećanje na holokaust), Stiftung “Erinnerung, Verantwortung und Zukunft” (EVZ) (Zaklade Sjećanje, odgovornost i budućnost) i Anne Frank Foundation (Kuće Anne Frank).

Malo je poznato o genocidu nad Sintima i Romima tijekom nacističke vladavine kada su bili uhićivani, deportirani i ubijani diljem Europe. Mnogi su od njih bili prisiljeni na težak rad u logorima i getima. Stotine tisuća ih je umrlo. Preko polovice tih žrtava bilo je mlađe od 14 godina. Šestero djece govori uime svih ubijenih

Press Release: Digitalna izložba o genocidu Sinta i Roma popraćena trima pričama iz srednje i istočne Europe

Također provjeri

Dr. sc. Lynette Šikić Mićanović: Potpora istraživanju beskućništva u Hrvatskoj i Švicarskoj – uspješna priča, 23. 1. 2024.

Portal švicarskog Federal Department of Foreign Affairs (FDFA) 23. siječnja 2024. objavljuje razgovor s dr.… Pročitaj više o Dr. sc. Lynette Šikić Mićanović: Potpora istraživanju beskućništva u Hrvatskoj i Švicarskoj – uspješna priča, 23. 1. 2024.