OSNOVANA SEKCIJA ZA SOCIOLOGIJU SPORTA HSD-a

Dana 27. listopada 2017. godine na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, u okviru Hrvatskoga sociološkog društva, osnovana je Sekcija za sociologiju sporta

sekcija s

Osnivanje Sekcije za sociologiju sporta Hrvatskog sociološkog društva; Zagreb, 27. listopada 2017.

Nakon pozdravnog govora dr. sc. Sunčice Bartoluci, docentice na Kineziološkom fakultetu, okupljenima se obratio dr. sc. Benjamin Perasović. Perasović je istaknuo sazrelu potrebu za osnutkom sekcije nakon nekoliko desetljeća dugog razvoja te poddiscipline u hrvatskoj sociologiji, a osobito zato što se proteklih nekoliko godina u okviru tog istraživačkog područja svojim radovima pojavila nekolicina mlađih kolegica i kolega.

Dr. sc. Marko Mustapić u ime inicijativnog odbora izložio je plan rada u prvoj godini djelovanja Sekcije za sociologiju sporta. Sekcija će osim sociolozima biti otvorena i za kolegice i kolege iz drugih društvenih i humanističkih disciplina koji se u bave temama vezanim uz sport. U godišnjem planu rada apostrofirana je nužnost što veće prepoznatljivosti rada sekcije unutar akademske zajednice i opće javnosti, kao i povezivanje sa sličnim sekcijama i asocijacijama u Europi.

Nakon predstavljanja svih okupljenih i njihovih tekućih istraživačkih aktivnosti te očekivanja od rada sekcije, okupljenima se obratila predsjednica Hrvatskoga sociološkog društva prof. dr. sc. Jasminka Lažnjak. Izrazila je zadovoljstvo i podršku osnutku sekcije te iznijela niz konkretnih prijedloga u kontekstu njenih budućih aktivnosti i ciljeva.

Na samome kraju sastanka istaknuta je nužnost povezivanja sekcije s krovnim sportskim organizacijama poput HOO-a te sa Središnjim državnim uredom za sport. Potom se pristupilo izglasavanju voditelja i tajnika sekcije. Za voditelja sekcije jednoglasno je prihvaćen dr. sc. Marko Mustapić, a za tajnika sekcije Dino Vukušić.

>>> Hrvatsko sociološko društvo
>>> Dr. sc. Benjamin Perasović: “Sport i društvo u suvremenoj Hrvatskoj”, 23.-29. 10. 2017.

 

Također provjeri

Poziv na predavanje: Sve je to prevara! – Zašto teorije zavjere polariziraju i radikaliziraju ljude? Zagreb, 20. 6. 2024.

U Institutu Pilar 20. lipnja 2024. (četvrtak) u 18 sati prof. Jan Willem van Prooijen… Pročitaj više o Poziv na predavanje: Sve je to prevara! – Zašto teorije zavjere polariziraju i radikaliziraju ljude? Zagreb, 20. 6. 2024.