Predstavljanje knjige “Tragom Hrvata u Argentini, Paragvaju i Urugvaju”

   

Područni centar Instituta Pilar u Vukovaru, Ogranak Matice hrvatske u Vukovaru i Franjevački samostan Vukovar organizirali su 14. rujna 2017. svečano predstavljanje knjige fra mr. sc. Zlatka Špehara “Tragom Hrvata u Argentini, Paragvaju i Urugvaju”

U lijepo ispunjenoj velikoj dvorani Pastoralnog centra sv. Bono pozdravne su riječi uputili fra Josip Poleto, samostanski i župni vikar, Lidija Miletić, predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Vukovaru i doc. dr. sc. Dražen Švagelj, pročelnik Zmajskog stola u Vukovaru Družbe “Braća Hrvatskoga zmaja”, dok su biranim riječima o knjizi govorili njezin urednik prof. dr. sc. Dražen Živić i sveučilišna profesorica na Filozofskom fakultetu Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku prof. dr. sc. Ružica Pšihistal, ujedno i recenzentica knjige. Na kraju se nazočnima obratio i sam autor. U umjetničkom dijelu programa nastupio je Mješoviti župni zbor “Sv. Cecilija” i Mladen Jakišić, solist Bečke narodne opere.

Iz uredničkog predgovora

“(…) priča o hrvatskom iseljeništvu najmanje je priča o brojkama, podatcima, procjenama… To je, naime, priča o pojedinačnim ljudskim sudbinama, o teškom životu i radu u tuđini, ali i o uspjesima, o nostalgiji za zavičajem, ali i o radostima života u novim sredinama, o vjernosti Bogu i hrvatskom rodu, ali i o ljubavi prema novim domovinama koje su u svoja njedra primili hrvatske ljude, sada već četvrte pa i pete generacije. Te su priče uglavnom skrivene od javnosti, naročito u Hrvatskoj, ali ih treba otkrivati, jer one nisu samo slika pojedinca nego i okvir u kojemu se hrvatsko nacionalno biće borilo za svoj opstanak, od Austro-Ugarske monarhije, preko prve i druge Jugoslavije, pa do današnje samostalne i demokratske hrvatske države, koja se još uvijek nije na pravi način otvorila hrvatskom iseljeništvu i prigrlila ga onako kako majka grli svoje netom rođeno dijete, ili kako otac grli sina nakon što se vratio iz dalekoga i stranoga svijeta. Neke od tih priča u svojoj drugoj knjizi o Hrvatima u Argentini, Paragvaju i Urugvaju pripovijeda fra Zlatko Špehar, neumorni svećenik, franjevac, hodočasnik i mirotvorac, na stranicama ove pozamašne knjige koju, draga čitateljice i dragi čitatelju, upravo držite u svojim rukama. Kao urednik knjige izražavam svoju zahvalnost fra Zlatku što je za sve nas nastavio svoje putovanje po dalekim južnoameričkim zemljama u kojima su iseljeni Hrvati ostavili dubok trag u gospodarskom, političkom, kulturnom, znanstvenom, sportskom… smislu i koje su se mnogim Hrvatima zahvalile na različite načine, od javnih priznanja, preko naziva ulica i trgova, pa do imena sveučilišta, instituta i fakulteta. Iako fra Zlatko zasigurno nije imao tu namjeru, svojim je djelom (zajedno s prvom knjigom) stvorio nezaobilazni leksikon Hrvata u Južnoj Americi (…)”
Pozivnica za predstavljanje knjige fra mr. sc. Zlatka Špehara TRAGOM HRVATA U ARGENTINI, PARAGVAJU I URUGVAJU; Vukovar, 14. rujna 2017.

spehar 1

>>> PODRUČNI CENTAR VUKOVAR

Također provjeri

Maja Kućar: “Inteligencija – od znanstvenog gledišta do svakodnevnih mitova”; Festival znanosti, 22.-26. 4. 2024.

Asistentica iz Područnog centra Varaždin – Maja Kućar, održala je na Festivalu znanosti predavanje pod… Pročitaj više o Maja Kućar: “Inteligencija – od znanstvenog gledišta do svakodnevnih mitova”; Festival znanosti, 22.-26. 4. 2024.