Znanstveni kolokvij: HRVATI KAO MANJINA U OKOLNIM ZEMLJAMA

 

U povodu obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Sajmišta te 25. godišnjice osnutka i rada Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, u Vukovaru je 12. listopada, u Gradskom muzeju Vukovar u dvorcu Eltz, u organizaciji Područnoga centra Instituta Pilar u Vukovaru i Udruge hrvatskih branitelja Sajmište, održan znanstveni kolokvij s međunarodnim sudjelovanjem, na temu “Hrvati kao manjina u okolnim zemljama: povijest, položaj, izazovi”. – Program

 

IMG 0366 s IMG 0385 s
IMG 0350 s

Znanstveni kolokvij: HRVATI KAO MANJINA U OKOLNIM ZEMLJAMA; Vukovar, 12. listopada 2016.

Kolokvij je održan pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva branitelja, Ministarstva kulture i Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske. Na kolokviju je prezentirano 12 priopćenja uglednih znanstvenika i javnih djelatnika iz Hrvatske, Mađarske i Srbije, nakon kojih je uslijedila vrlo zanimljiva i nadahnuta rasprava. U protokolarnom dijelu kolokvija nazočnima su se obratili Zdravka Bušić, zamjenica ministra vanjskih i europskih poslova RH, Željko Cirba, zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije, Ana Živanović, pročelnica Ureda za društvene djelatnosti Grada Vukovara, prof. dr. sc. Nenad Pokos, predsjednik Znanstvenoga vijeća Instituta Pilar, Nikola Tarle, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Sajmište i prof. dr. sc. Dražen Živić, voditelj Područnoga centra Instituta Pilar u Vukovaru. Među nazočnima na skupu bio je i Živorad Simić, generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru. Posebno je zapaženo bilo izlaganje Tomislava Žigmanova, ravnatelja Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini od nedavnih izbora i poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

– Pozivnica i program za znanstveni kolokvij HRVATI KAO MANJINA U OKOLNIM ZEMLJAMA: POVIJEST, POLOŽAJ, IZAZOVI; Vukovar, 12. listopada 2016.

Hrvati kao manjina1

>>> PODRUČNI CENTAR VUKOVAR

 

 

Također provjeri

Predstavljanje knjige PARADRŽAVA REPUBLIKA SRPSKA KRAJINA; Vukovar, 13. 1. 2023.

Uoči obilježavanja 15. siječnja – Dana diplomatskog priznanja Republike Hrvatske (1992.) i formalnog završetka procesa… Pročitaj više o Predstavljanje knjige PARADRŽAVA REPUBLIKA SRPSKA KRAJINA; Vukovar, 13. 1. 2023.