Sastanak COST akcije: POLITIKE PROSTITUCIJE; Zagreb, 19.-21. 9. 2016.

Od 19. do 21. rujna 2016. u Zagrebu se u organizaciji Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar i Centra za istraživanje državljanstva, etničnosti i migracija Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu [www.cedim.hr] održao sastanak COST akcije Comparing European Prostitution Policies: Understanding Scales and Cultures of Governance [www.prospol.eu] u sklopu kojeg su održani i javni paneli, predavanja i promocije… – Program | Iz medija

LOGO

Pro 1 Pro 2
Pro 4 Pro 3
Pro 6 Pro 5

Program: COST Action IS1209 Prospol meeting Zagreb – September 2016

ProsPol pruža platformu za razmjenu, razvoj i usporedbu znanja o politikama prostitucije diljem Europe kroz aktivnosti istraživača iz 25 zemalja. Cilj je unaprijediti razumijevanje o tome kako se koncepti, politike i prakse povezane s prostitucijom transferiraju kroz nacionalne kulture i lokalne kontekste te o implikacijama koje to ima za razmjenu znanja u ovom području. Akcijom se žele informirati buduća istraživanja fenomena prostitucije te javnih politika, uključujući i komparativna istraživanja različitih politika prostitucije te njihovih učinaka. Dr. sc. Ivana Radačić s Instituta Pilar članica je od 2013. godine, a sudjeluje u radu prve grupe koja se bavi politikama prostitucije. Josip Šišić s CEDIM-a član je od 2015. godine i sudjeluje u radu treće grupe koja se bavi temom seksa, novca i društva.

Prvi dan na Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar održala se javna panel diskusija na temu metodoloških i etičkih izazova u istraživanjima prostitucije. Izlaganje naziva “Etičko istraživanje seksualnog rada” održala je Susan Dewey, profesorica na rodnim i ženskim studijima Sveučilišta u Wyomingu, a osvrte na izlaganje iznijeli su članovi i članice COST akcije: Lorraine Nencel (Vrije University Amsterdam), Isabel Crowhurst (University of Essex) i Stef Adriaenssens (KU Leuven). Neke od tema o kojima se raspravljalo bile su: socio-političke i institucionalne barijere pristupu istraživanoj populaciji, etički izazovi te važnost suradnje i odnosa povjerenja sa seksualnim radnicima/cama, različiti i sukobljeni okviri u kojima se raspravlja o prostituciji, marginaliziranost teme u znanstvenoj zajednici i rizici za same istraživače/ice.

Drugi dan na Fakultetu političkih znanosti održale su se paralelne sesije, dvije ujutro i dvije poslije podne. Na sesiji o seksualnom radu i eksploataciji promišljalo se o problematičnim uporabama termina u kontekstu sukobljenih diskursa o prostituciji te na koji način se koncept eksploatacije može operacionalizirati u politikama prostitucije i aktivizmu. Uvodni govor održala je Katie Cruz (University of Bristol), nakon čega su osvrt dale Lorraine Nencel (Vrije University Amsterdam) i Ine Vanwesenbeeck (Utrecht University). Na sesiji o seksualnom radu i starim/novim tehnologijama razmatrala se uloga ICT-a u organizaciji i reprezentaciji prostitucije. Izlaganje su održali Mojca Pajnik i Iztok Šori (Peace Institute, Ljubljana), koji su govorilo o seksualnoj industriji na webu u Sloveniji, Rachel Stewart (University of Kent), koja je govorila o webcaming-u, Nelli Kambouri (Panteion Univeristy), koja je raspravljala o diskursu koji koriste klijenti na grčkoj web stranici, Stef Adriaenssens (KU Luven), koji je govorio o mogućnostima koje Internet pruža u smislu prikupljanja podataka o prostituciji te Rosie Campell (University of Leicester), koja je predstavila studiju “Beyond the Gaze” o seksualnoj industriji na internetu u Ujedinjenom Kraljevstvu. Na sesiji o seksualnom radu i ljudskim pravima raspravljao se o različitim načinima na koji se koriste argumentacija ljudskih prava u analizi politika prostitucije, o implikacijama različitih politika na ljudska prava seksualnih radnika/ca te o tome kako diskurs i mehanizme zaštite ljudskih prava koriste organizacije seksualnih randika/ca. Na panel diskusiji sudjelovali su Ivana Radačić (Institut Pilar), Marjan Wijers (konzultantica), Catherine Murphy (Amnesty International), Luca Stevens (International Committee on the Rights of Sex Workers) i Stewart Cunnigham (SCOT-PEP). Na sesiji o neoliberalizmu i seksualnom radu predavanje su održale Susan Dewey, koja je govorila o alijansi tijela kaznenog pravosuđa i socijalnih radnika u SAD-u, May-Len Skilbrei (University of Tromso) koja je raspravljala o konceptu “izbora” kao neoliberalnom konceptu te Lilian Mathieu, koji je analizirao kako francuski abolicionizam koristi anti-neoliberalnu retoriku.

Isti su dan na fakultetu političkih znanosti predstavljene i dvije knjige: Women of the Street: How the Criminal Justice-Social Services Alliance Fails Women in Prostitution autorica Susan Dewey i Tonia St. Germain te Sociologie de la Prostitution autora Liliana Mathieu. Također je u Multimedijalnom institute Mama prikazan dokumentarni film Dane Budisavljević “Sve 5!”

Posljednji dan na Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar održana je panel diskusija o politikama prostitucije u Hrvatskoj. Na diskusiji, koju je moderirao Josip Šipić, sudjelovali su Ivana Radačić s Instituta Pilar, koja je predstavila hrvatski model regulacije i širi društveno politički kontekst, Branka Žigante, sutkinja Visokog prekršajnog suda, koja je predstavila sudsku praksu, Irena Sever, policijska službenica Službe organiziranog kriminaliteta PUSKOK-a, koja je iznijela statističke podatke i saznanja o tržištima prostitucije, Aleksandar Štulhofer s Odsjeka za sociologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koji je govoriti o rezultatima svojih istraživanja o rizicima zaraze spolno prenosivih bolesti među seksualnim radnicama u Splitu i Zagrebu te aktivistkinja za prava seksualnih radnika/ca, koja je raspravljala o učinku hrvatskog regulatornog okvira na živote seksualnih radnica/ka.

(Ivana Radačić)

 Iz medija

 – Dnevnik.hr: U Hrvatskoj djeluje oko 7000 seksualnih djelatnica, 21. rujna 2016.
– Jutarnji.hr: U HRVATSKOJ DJELUJE 7.000 SEKSUALNIH RADNICA ‘Imali smo slučaj da je jedna prostitutka procesuirana 243 puta, a onda su je optužili za svodništvo’, 21. rujna 2016.
– Vecernji.hr: Imamo 7000 prostitutki i 100.000 klijenata, a kažnjavaju se samo žene, 21. rujna 2016.
– Index.hr: Aktivistica za prava prostitutki: Zašto bi u 21. stoljeću naš rad bio drugačiji od onog u Konzumu?, 22. rujna 2016.
– H-alter: Žrtva, iznova – Hrvatska je jedina država EU koja u odnosima prostitucije kažnjava isključivo prostitutke, 23. rujna 2016.
– Voxfeminae: Prostituciju kažnjavamo zakonom iz 1977., a novi prijedlozi otežavaju položaj žena u prostituciji, 23. rujna 2016.
– YouTube: Politike prostitucije u Hrvatskoj: Aleksandar Štulhofer, 22. rujna 2016.
– YouTube: Politike prostitucije u Hrvatskoj: Ivana Radačić, 22. rujna 2016.
– Globus: SEKSUALNI RADNIK OTVORIO DUŠU ZA GLOBUS ‘U braku sam. I dalje se bavim prostitucijom. Radio sam u svim podsektorima industrije seksa’ (Intervju s Lucom Stevensonom), 29. rujna 2016.

COST Action IS1209 Prospol meeting Zagreb – September 2016 – Programme

Okrugli stol: MODELI REGULACIJE PROSTITUCIJE I ISKUSTVA IZ PRAKSE, 8. 4. 2015.

PROJEKT COST-ISCH Action IS1209

Također provjeri

Dr. sc. Caroline Hornstein Tomić na stručnom skupu “Potencijali i zamke migracijskih sporazuma sa zemljama izvan EU”; Berlin, 31. 5. 2024.

Dr. sc. Caroline Hornstein Tomić, viša znanstvena suradnica na Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar, pozvana… Pročitaj više o Dr. sc. Caroline Hornstein Tomić na stručnom skupu “Potencijali i zamke migracijskih sporazuma sa zemljama izvan EU”; Berlin, 31. 5. 2024.