Comparing Croatian and Slovenian Prostitution Regimes: Surpassing Exclusions and Securing Human Rights (ISRF)

Komparativni istraživački projekt razmatra sličnosti i različitosti u politikama prostitucije u dvije države kroz analizu zakona, sudske prakse te narativa osoba koje se bave prostitucijom. U središtu su iskustava osoba koje se bave prostitucijom, koja su zanemarena u dosadašnjim istraživanjima prostitucije, a izuzetno su bitna za stvaranje učinkovitih i smislenih politika prostitucije (Wagenaar i Altink, 2012.). − Novosti

− O projektu: http://isrf.org/about/fellows-and-projects/fg2-4/

Predviđa se intervjuirati 10-20 osoba te analizirati praksu relevantnih sudova u Zagrebu i Ljubljani u vezi prostitucije u posljednje dvije godine.

Pilot projekt komparativne i interdisciplinarne prirode praktički je orijentiran što ga čini važnim i inovativnim. Osim što će donijeti nove teorijske spoznaje i empirijske podatke, projekt je usmjeren na osnaživanje osoba koje se bave prostitucijom s obzirom na to da u Hrvatskoj i Sloveniji ne postoje inicijative usmjerene na prava seksualnih radnika, a oni sami nisu organizirani.

Rezultati projekta nisu samo akademski, već su usmjereni i na poboljšanje javnih politika i zaštitu ljudskih prava seksualnih radnika. Stoga će se publicirati ne samo znanstvena knjiga, već i brošure za seksualne radnike i donositelje javnih politika. Također će se izraditi web stranica kako bi se moglo i široj javnosti prenijeti rezultate istraživanja.

Voditeljice: dr. sc. Ivana Radačić i dr. sc. Mojca Pajnik

Novosti

Okrugli stol: MODELI REGULACIJE PROSTITUCIJE I ISKUSTVA IZ PRAKSE
Iz medija: ISTRAŽIVANJE REGULACIJE PROSTITUCIJE
Sastanak COST akcije: POLITIKE PROSTITUCIJE; Zagreb, 19.-21. 9. 2016.
POLITIKE I PRAKSE PROSTITUCIJE – ISKUSTVA OSOBA U PROSTITUCIJI
Objavljena studija PROSTITUTION IN CROATIA AND SLOVENIA: SEX WORKERS’ EXPERIENCES

Također provjeri

Hrvatska zajednica u Sloveniji: započela provedba terenskog istraživanja, 7. 11. 2022.

Dr. sc. Rebeka Mesarić Žabčić, voditeljica projekta “Hrvatska zajednica u Republici Sloveniji: između asimilacije, integracije… Pročitaj više o Hrvatska zajednica u Sloveniji: započela provedba terenskog istraživanja, 7. 11. 2022.