18. “VUKOVAR ‘91. – 24. godina poslije”, 12.-13. 11. 2015.

Pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske gđe Kolinde Grabar Kitarović, u svečanoj dvorani Hrvatskoga doma u Vukovaru održan je 13. studenoga 2015. tradicionalni 18. znanstveno-stručni skup “Vukovar ’91. – dvadeset i četvrta godina poslije”, na temu: “Vukovar ’91.: domovinska (i europska) sigurnost. Kriza sigurnosti i politike manipuliranja suverenitetom”. Na skupu su govorili ugledni hrvatski znanstvenici: sociolozi, povjesničari, filozofi, demografi, antropolozi, teolozi, geografi, vojni analitičari…
Pozivnica i program | Knjiga sažetaka

18Vu91 1s 18Vu91 2s 18Vu91 3s
18Vu91 0s

18. “VUKOVAR ‘91. – 24. godina poslije”; Vukovar, 12.-13. studenoga 2015.

U motivacijskom izvorištu skup je bio uokviren, s jedne strane, presudom Međunarodnog suda kojom su odbačene hrvatska tužba i srpska protutužba za genocid, a s druge strane, migrantskom krizom koja, nedavni teroristički napadi u Parizu to nedvojbeno pokazuju, sve više postaje i sigurnosni europski, pa i hrvatski problem. Skup je po ocjeni sudionika bio vrlo uspješan, što potvrđuje plodna i sadržajna dvosatna rasprava nakon prezentiranih priopćenja. Nazočne govornike i goste u protokolarnom dijelu skupa pozdravili su prof. dr. sc. Dražen Živić, predsjednik Programsko-organizacijskog odbora i voditelj Područnoga centra Instituta Pilar u Vukovaru, gđa Ivana Arambašić, pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje i upravljanje gradskom imovinom Grada Vukovara i dr. Jadranka Mustapić Karlić, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i šport Vukovarsko-srijemske županije. Skup je prigodnim riječima otvorio prof. dr. sc. Vlado Šakić, ravnatelj Instituta Pilar. Među cijenjenim uzvanicima bili su i prof. dr. sc. Gordan Črpić, prorektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta te u ime Nadbiskupije Đakovačko-osječke prof. dr. sc. Vladimir Dugalić, predstojnik Instituta za novu evangelizaciju “Sveti Ivan Pavao II.” iz Osijeka. Dan prije, 12. studenoga 2015., sudionici su skupa, molitvom, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, odali počast poginulim hrvatskim braniteljima i civilima kod masovne grobnice na Ovčari i kod spomen-križa na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata. Molitvu na Memorijalnom groblju predvodio je fra Ivica Jagodić, gvardijan Franjevačkog samostana u Vukovaru, a na Ovčari fr. Henrik Ivan Damjanović, đakon. U večernjim satima sudionici skupa posjetili su i Područni centar Instituta Pilar koji od prije nekoliko mjeseci djeluje u novim prostorima u Ružičkinoj kući u Vukovaru. 18. znanstveno-stručnim skupom “Vukovar ’91. – dvadeset i četvrta godina poslije” započeo je ovogodišnji Glavni program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – 2015. godine. Skup su financijski i logistički pomogli Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Vukovarsko-srijemska županija, Turistička zajednica Grada Vukovara i hotel “Lav” u Vukovaru.

D. Živić

Pozivnica 18Vu91-logo

Pozivnica i program za 18. ZNANSTVENO-STRUČNI SKUP VUKOVAR ‘91. – DVADESET I ČETVRTA GODINA POSLIJE: Vukovar ‘91.: domovinska (i europska) sigurnost. Kriza sigurnosti i politike manipuliranja suverenitetom; Vukovar, 12.-13. studenoga 2015.

Knjiga sažetaka za 18. ZNANSTVENO-STRUČNI SKUP VUKOVAR ‘91. – DVADESET I ČETVRTA GODINA POSLIJE: Vukovar ‘91.: domovinska (i europska) sigurnost. Kriza sigurnosti i politike manipuliranja suverenitetom; Vukovar, 12.-13. studenoga 2015.

“Pod pretpostavkom da su uspješne demokracije jedino moguće ukoliko se temelje na suverenitetu, patriotskom dugu spram najzaslužnijih za opstanak i osviještenom stavu o domovinskoj sigurnosti, ovogodišnji je skup, kontekstualno određen presudama Međunarodnoga suda pravde u Hagu, tematski usmjeren prema pitanjima: Što su Europa i svijet Vukovaru? Što je ostali dio Hrvatske Vukovaru? Zalog održive demokracije i vladavine prava ili gubitak sigurnosti i suvereniteta uslijed nametnutih tranzicijskih obrazaca funkcionalnog memoricida, socijalne konstrukcije identiteta i/ili revizije povijesti? U tom kontekstu želi se upozoriti na uzroke, modele i posljedice umjetno stvorenih kriza identiteta, društva, politike i gospodarstva, a koje su osobito vidljive na primjeru Vukovara, kojim se i dalje manipulira kao sigurnosnim problemom. Može li se i u kojoj mjeri ‘neodlučnost’, ‘nenadležnost’ i ‘zakašnjela reakcija’ smatrati paradigmatskim ponašanjem Europe prema Vukovaru 1991., ali i prema današnjim europskim geopolitičkim izazovima?” – Iz Knjige sažetaka

>>> PODRUČNI CENTAR VUKOVAR

Također provjeri

Znanstvenici Instituta Pilar na 30. znanstvenom skupu Empirical Studies in Psychology; Beograd, 31. 3. – 2. 4 2023.

Znanstvenici Instituta Pilar sudjelovali su trima izlaganjima i dvama posterima na 30. znanstvenom skupu Empirical… Pročitaj više o Znanstvenici Instituta Pilar na 30. znanstvenom skupu Empirical Studies in Psychology; Beograd, 31. 3. – 2. 4 2023.