SKUP: Znanstvene, kulturne, obrazovne i umjetničke politike

U Osijeku je od 18. do 19. svibnja 2015. održan Međunarodni interdisciplinarni znanstveni skup Znanstvene, kulturne, obrazovne i umjetničke politike – europski realiteti (200. obljetnica rođenja Josipa Jurja Strossmayera). Organizatori skupa, uz Institut društvenih znanosti Ivo Pilar – Centar Osijek, su i Odjel za kulturologiju i Umjetnička akademija Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Osijeku te Institut za slavistiku – katedra za kroatistiku pri Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Pečuhu. – O skupu | Program skupa

Skup

Teme skupa

Skupom su bile obuhvaćene sljedeće teme: Strossmayer i crkvena povijest, Strossmayerov europski interkulturalni ekumenizam, Rodna politika obrazovanja žena i Josip Juraj Strossmayer, Povijesne, političke i kulturne reprezentacije Josipa Jurja Strossmayera, Strossmayer kao pokrovitelj kulture i umjetnosti, Znanstvene, kulturne, obrazovne i umjetničke politike, Znanost, obrazovanje i društveni razvoj, Odnos religije i države danas. Izlaganja na skupu imala su za cilj ukazati na važnost ponovnog čitanja historiografskog, politološkog i u najširem smislu kulturološkog djelovanja Josipa Jurja Strossmayera (1815.-1905.) te na važnost kritičkog promišljanja problema kulturnih, obrazovnih i umjetničkih politika danas. Na skupu su izlagali brojni znanstvenici iz zemlje i inozemstva. 

Iz medija

– Glas Slavovije: Šezdeset znanstvenika iz Europe promišlja o europskim realitetima, 18. svibnja 2015.

 

>>> PODRUČNI CENTAR OSIJEK

Također provjeri

Dr. sc. Vinicije B. Lupis: Predavanje “Albanske obitelji u Dubrovniku i Dubrovčani na Kosovu”; Dubrovnik, 26. 1. 2023.

U organizaciji Dubrovačkih knjižnica, a u okviru Feste sv. Vlaha, 26. siječnja 2023. u Znanstvenoj… Pročitaj više o Dr. sc. Vinicije B. Lupis: Predavanje “Albanske obitelji u Dubrovniku i Dubrovčani na Kosovu”; Dubrovnik, 26. 1. 2023.