Obrazovna struktura hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji

Na poziv ravnatelja Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata u Subotici, profesora Tomislava Žigmanova na 37. znanstvenom kolokviju održanom u prostorijama Zavoda 29. travnja 2015. sudjelovali su dr. sc. Dražen Živić i mr. sc. Sandra Cvikić sa temom: “Obrazovna struktura hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji”. Predmet izlaganja bile su promjene u strukturi hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji prema obilježju “pismenost” i “školska sprema”

IMG 5461 s IMG 5454 s
IMG 5456 s

Izlaganje dr. sc. Dražena Živića i mr. sc. Sandre Cvikić u Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata; Subotica, 29. travnja 2015.

Vremenski okvir analize obrazovne strukture hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji dr. sc. Dražena Živića i mr. sc. Sandre Cvikić omeđen je rezultatima popisa 1981. i 2011. godine. Analiza je provedena na razini broja osoba koje su se u tim popisima izjasnile Hrvatima. Rezultati analize pokazuju stanovito poboljšanje razine obrazovanosti hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, što je bitnim preduvjetom njezinoga društvenog, ekonomskog, kulturnog i demografskog o(p)stanka na tom prostoru. Ipak, u odnosu na ukupno stanovništvo Srbije, Srbe kao većinski narod u toj državi, te u odnosu na većinu brojnijih nacionalnih manjina u Srbiji, Hrvati imaju nepovoljnija obilježja obrazovne strukture, što se brojčano najviše ogleda u ispodprosječnom udjelu stanovništva s tercijarnim (višim i visokim) obrazovanjem. Nezadovoljavajuća razina obrazovanosti nameće se važnim destabilizacijskim čimbenikom razvoja (društvene i nacionalne kohezije) i položaja hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, što će, predvidljivo, ojačati asimilacijske, a oslabiti nacionalno-integracijske procese.

Sudjelovanjem na ovom znanstvenom kolokviju nastavljena je izvrsna suradnja Zavoda i Područnoga centra Instituta Pilar u Vukovaru što će, vjerujemo, uskoro biti okrunjeno potpisivanjem Sporazuma o suradnji.

 

>>> PODRUČNI CENTAR VUKOVAR

>>> PORTAL KULTURE HRVATA U VOJVODINI

 

 

Također provjeri

Mirela Crljen na konferenciji European Association of Research Managers and Administrators – EARMA; Odense, 23.-25. 4. 2024.

Mirela Crljen, stručna savjetnica u znanosti, sudjelovala je na međunarodnoj konferenciji European Association of Research… Pročitaj više o Mirela Crljen na konferenciji European Association of Research Managers and Administrators – EARMA; Odense, 23.-25. 4. 2024.