Stradanje Roma na području NDH za vrijeme Drugog svjetskog rata

Institut društvenih znanosti Ivo Pilar sudjeluje u projektu Stradanje Roma na području Nezavisne Države Hrvatske za vrijeme Drugog svjetskog rata

mzos

Istraživanje povijesti stradanja Roma na području Nezavisne Države Hrvatske slabo je istražena tema. Hrvatski znanstvenici, ponajprije povjesničari, poput Narcise Lengel – Krizman i Slavice Hrečkovski 1980-ih su godina počeli istraživati tu tematiku. N. Lengel – Krizman objavila je „Genocid nad Romima: Jasenovac 1942., prvi pokušaj ograničene sinteze romskog stradanja u hrvatskoj historiografiji. Upravo zbog manjka znanstvenih istraživanja i publikacija o položaju Roma u Drugom svjetskom ratu na području Nezavisne Države Hrvatske nameće se potreba dubljeg i cjelovitijeg istraživanja.

Istraživačka pitanja: 1) utvrđivanje broja i mjesta stradanja Roma; 2) odnos ustaških, nacističkih i fašističkih vlasti prema Romima; 3) odnos antifašističkih vlasti prema Romima; 4) komparativno istraživanje položaja i stradanja Roma s položajem i stradanjem drugih manjinskih skupina, poput Židova i Srba; 5) komemoracije i kultura sjećanja na stradanje Roma u Hrvatskoj; 6) obrazovanje Roma i neroma.

U sklopu projekta nastojat će se prikupiti sva dostupna svjedočanstva preživjelih Roma i onih neroma koji su svjedočili njihovom stradanju, a koja su objavljena u pojedinim djelima ili se nalaze u dokumentaciji arhivskih, muzejskih ili drugih relevantnih institucija.
Projekt je počeo u prosincu 2014. i trajat će do prosinca 2015. godine. Financira ga Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

Voditelj projekta je dr. sc. Danijel Vojak (danijel.vojak@pilar.hr).

>>> SPORAZUM INSTITUTA IVO PILAR I ROMSKOG NACIONALNOG VIJEĆA
>>> Objavljena knjiga STRADANJE ROMA U NEZAVISNOJ DRŽAVI HRVATSKOJ

Također provjeri

Projekt NEXTGENDERHR: Promjene rodnih odnosa u Hrvatskoj

Projekt Promjene rodnih odnosa u Hrvatskoj (NEXTGENDERHR) izvodi se u Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar… Pročitaj više o Projekt NEXTGENDERHR: Promjene rodnih odnosa u Hrvatskoj