Dr. sc. Ivana Radačić: ISTRAŽIVANJE MITOVA O SILOVANJU

Slobodna Dalmacija od 31. ožujka 2014. pod naslovom “Skandalozne presude: ‘Žrtve silovanja lažu i izazivaju napadače'” objavila je razgovor s dr. sc. Ivanom Radačić, višom znanstvenom suradnicom Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar. Razgovor u povodu istraživanje zakonskih rješenja za seksualne delikte vodila je Katarina Marić Banje – Puni tekst razgovora

Radacic

Dr. sc. Ivana Radačić: Rezultati istraživanja mitova o silovanju izići će uskoro u knjizi koju će objaviti nakladnik TimPress

 

“Komparativna feministička istraživanja sudske prakse identificirala su tri dominantne pretpostavke koje nalazimo i u našim zakonima i sudskoj praksi:

Prva pretpostavka je da žena želi biti posjedovana i dolazi do izražaja u definiraju silovanja kao nasilnog djela te interpretaciji sile. Tako suci katkad oslobađaju okrivljene koji su primijenili silu jer smatraju da žene, unatoč primjeni sile, pristaju na odnošaje u slučajevima kad se ne odupiru ‘dovoljno jasno i ozbiljno’.

Druga pretpostavka je da žrtva laže, a vidljiva je u pitanjima koja se postavljaju žrtvi o tome kad je prijavila djelo, kako se ponašala nakon događaja te generalno ispitivanja karaktera žrtve.

Treća pretpostavka je da su same odgovorne, a osim pri ispitivanju žrtve, vidljiva je i u odmjeravanju olakotnih okolnosti, kada suci katkad analiziraju tzv. doprinos žrtve kao na primjer konzumacija alkohola, način odijevanja, mjesto na kojem se žrtva nalazila, što je radila, a na što se često poziva obrana.” – Iz razgovora s dr. sc. Ivanom Radačić

– Slobodna Dalmacija: Skandalozne presude: “Žrtve silovanja lažu i izazivaju napadače”,  31. ožujka 2014.

Također provjeri

Dr. sc. Lynette Šikić Mićanović: Potpora istraživanju beskućništva u Hrvatskoj i Švicarskoj – uspješna priča, 23. 1. 2024.

Portal švicarskog Federal Department of Foreign Affairs (FDFA) 23. siječnja 2024. objavljuje razgovor s dr.… Pročitaj više o Dr. sc. Lynette Šikić Mićanović: Potpora istraživanju beskućništva u Hrvatskoj i Švicarskoj – uspješna priča, 23. 1. 2024.