16. ZNANSTVENO-STRUČNI SKUP „Vukovar ‘91.”, 14.-15. 11. 2013.


U organizaciji Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar i Područnog centra Vukovar 14. i 15. studenoga 2013. u Vukovaru je održan 16. ZNANSTVENO-STRUČNI SKUP “Vukovar ‘91. – dvadeset i druga godina poslije” na temu VUKOVAR ‘91. – GENOCID I MEMORICIDNA BAŠTINA EUROPSKE UNIJE
Pozivnica i program | Fotogalerija | IzvješćeIz medija

Vukovar 2013

 
Skup, zbornik, spomen na žrtvu

U prigodi obilježavanja 18. studenoga – Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, Institut društvenih znanosti Ivo Pilar i Područni centar Instituta Pilar u Vukovaru organizirali su 14. i 15. studenoga 2013. tradicionalni 16. znanstveno-stručni skup “Vukovar ’91. – dvadeset i druga godina poslije”. Tema ovogodišnjeg skupa bila je “Vukovar ’91. – genocid i memoricidna baština Europske unije”, koja je okupila tridesetak domaćih i inozemnih (SAD, Bosna i Hercegovina) znanstvenika.
Tijekom popodnevnih sati 14. studenoga sudionici skupa položili su vijence i zapalili svijeće na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata te kod masovne grobnice na Ovčari, a posjetili su i Spomen-dom Ovčara. U večernjim satima u hotelu “Lav” u Vukovaru predstavljen je zbornik radova “Vukovar ’91. – istina i/ili osporavanje (između znanosti i manipulacije)”, koji sadrži 22 rada (od kojih 4 na engleskom jeziku) koji su priopćeni na skupovima održanim 2011. i 2012. godine. Urednici zbornika su dr. sc. Dražen Živić, dr. sc. Sanja Špoljar Vržina, dr. sc. Vinicije B. Lupis i mr. sc. Sandra Cvikić. Zbornik su pred brojnim nazočnima, među kojima su bili i zamjenica vukovarskog gradonačelnika gđa Danijela Stanković i generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru g. Živorad Simić, biranim riječima predstavili dr. sc. Miroslav Tuđman, dr. sc. Gordan Črpić, dr. sc. Renato Matić i dr. sc. Dražen Živić. U glazbenom dijelu programa nastupio je profesor gitare Vlado Jager, dok je predstavljanje moderirao g. Henrik Ivan Damjanović, upravitelj Zavoda za znanstveno-istraživački i umjetnički rad HAZU u Vukovaru. Pozdravnu riječ nazočnima su uputili dr. sc. Vlado Šakić, ravnatelj Instituta Pilar i gđa Lidija Miletić, potpredsjednica Ogranka Matice hrvatske Vukovar, suizdavača Zbornika.
Sljedećeg su dana, 15. studenoga, u Kongresnoj dvorani Ružičkine kuće u Vukovaru, sudionici skupa progovorili o temi “Vukovar ’91. – genocid i memoricidna baština Europske unije”. U protokolarnom dijelu nazočne sudionike i goste pozdravili su msgr. mr. sc. Ivan Ćurić, generalni vikar Đakovačko-osječke nadbiskupije i metropolije, zamjenica vukovarskog gradonačelnika gđa Danijela Stanković i zamjenik vukovarsko-srijemskog župana g. Željko Cirba, dok je predsjednik Republike Hrvatske dr. sc. Ivo Josipović, u nemogućnosti da osobno nazoči skupu svoju riječ uputio putem video poruke. Skup je otvorio dr. sc. Vlado Šakić, ravnatelj Instituta Pilar. Tijekom cjelodnevnog rada obrađeno je i priopćeno dvadesetak vrlo zanimljivih i društveno aktualnih tema, koji su dali još jedan znanstveno relevantan pogled na fenomen Vukovara ’91. i njegovo značenje u oblikovanju modernog hrvatskog nacionalnog identiteta.
Kao i proteklih godina, skup je bio dio službenog programa Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, štoviše, promocijom Zbornika radova “Vukovar ’91. – istina i/ili osporavanje” i počelo je obilježavanje Dana sjećanja. Područni centar Instituta Pilar u Vukovaru sudjelovao je i u programu Predvečernji spomen na žrtvu Vukovara 1991. godine, kojega, također, tradicionalno organizira Ogranak Matice hrvatske Vukovar. Tako je u Pastoralnom centru sv. Bono Franjevačkog samostana 16. studenoga 2013. priređen program pod naslovom “Hrvatski jezik kao čuvar baštine i temelj nacionalnog identiteta”, na kojoj su govorili mr. sc. Sandra Cvikić i dr. sc. Sanja Vulić. Prigodnim riječima nazočnima, među kojima je bio i župan vukovarsko-srijemski g. Božo Galić, obratio se dr. sc. Dražen Živić, voditelj Područnog centra Instituta Pilar u Vukovaru i predsjednik Ogranka Matice hrvatske Vukovar.

D. Živić

Predstavljanje zbornika i Predvečernji spomen na žrtvu Vukovara 1991. godine
 O zborniku VUKOVAR ‘91. – ISTINA I/ILI OSPORAVANJE (između znanosti i manipulacije)

pozivnica 16vukovar911

Pozivnica i program za 16. znanstveno-stručni skup “Vukovar ’91 – Genocid i memoricidna baština Europske unije”, 14.-15. studenoga 2013.

 
Iz medija

HRT – Radio Osijek: Znanstvenim skupovima počeli Dani Vukovara, 15. studenog 2013. 
Glas Slavonije: Znanstvenici raspravljali o Vukovaru 22 godine poslije, 16. studenog 2013.
Hrvatski radio Vukovar: Počeo znanstveni skup o genocidu i memoricidu, 15. studenog 2013.

>>> FOTOGALERIJA: 16. znanstveno-stručni skup “Vukovar ‘91.”, 14.-15. 11. 2013.

>>> PODRUČNI CENTAR VUKOVAR

 

Također provjeri

Dr. sc. Caroline Hornstein Tomić na stručnom skupu “Potencijali i zamke migracijskih sporazuma sa zemljama izvan EU”; Berlin, 31. 5. 2024.

Dr. sc. Caroline Hornstein Tomić, viša znanstvena suradnica na Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar, pozvana… Pročitaj više o Dr. sc. Caroline Hornstein Tomić na stručnom skupu “Potencijali i zamke migracijskih sporazuma sa zemljama izvan EU”; Berlin, 31. 5. 2024.