Tribina i okrugli stol u Područnom centru Osijek Instituta Ivo Pilar

U Područnom centru Osijek Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar 27. svibnja 2013. godine održana je tribina o ženama žrtvama silovanja u Domovinskom ratu te okrugli stol na temu “Slavonija u krizi”

t 1s t-2s

PODRUČNI CENTAR OSIJEK: Tribina o ženama žrtvama silovanja u Domovinskom ratu i okrugli stol na temu “Slavonija u krizi”

Tribina o ženama žrtvama silovanja u Domovinskom ratu

U ponedjeljak, 27. svibnja 2013. godine, s početkom u 12 sati,  u prostorijama Područnog centra Osijek Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar održana je tematska tribina o ženama žrtvama silovanja u Domovinskom ratu. Povodom toga predstavljena je nova knjiga Julienne Eden Bušić Živa glava. Organizatori promocije, koja je pobudila veliku pozornost javnosti, bili su Institut društvenih znanosti Ivo Pilar i UKI Osijek. Brojnu publiku pozdravio je moderator dr. sc. Miljenko Brekalo, voditelj Područnog centra Osijek. Knjigu je predstavila autorica Julienne Eden Bušić i prof. dr. sc. Ružica Pšihistal s Filozofskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Živa glava je roman koji se temelji na istinitoj priči jedne Hrvatice iz Vukovara o njenom stradanju u Domovinskom ratu, o posljedicama tog stradanja i o nekažnjavanju zločina. Roman je nagrađen uglednom nagradom A. B. Šimić koju je autorici dodijelilo Društvo hrvatskih književnika BiH. Julienne Eden Bušić poznata je prozna spisateljica, autorica romana Ljubavnici i luđaci i Tvoja krv i moja.

Okrugli stol na temu Slavonija u krizi

Istog dana, s početkom u 20 sati, u prostorijama Područnog centra Osijek Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar održan je okrugli stol na temu „Slavonija u krizi“. Govorili su: doc. dr. sc. Domagoj Sajter s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku; Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata; doc. dr. sc. Suzana Vuletić i mr. sc. Mladen Milić s KBF  u Đakovu. Svaki je od govornika dao svoje tumačenje o razlozima svjetske krize i njezine refleksije na Hrvatsku odnosno Slavoniju, te predstavio svoja polazišta u smjeru rješenja. Okrugli stol je moderirao voditelj Područnog centra Osijek dr. sc. Miljenko Brekalo.

>>> PODRUČNI CENTAR OSIJEK

Također provjeri

Dr. sc. Danijel Vojak na “25th workshop on the History and Memory of National Socialist Camps and Killing Sites”, 13. 5. 2022.

Dr. sc. Danijel Vojak održao je 13. svibnja 2022. u Zagrebu (Hotel Central) predavanje „Samudaripen… Pročitaj više o Dr. sc. Danijel Vojak na “25th workshop on the History and Memory of National Socialist Camps and Killing Sites”, 13. 5. 2022.