Predstavljena studija MODERNIZACIJA I HRVATSKA ODSELIDBA

ZAGREB, 22. studenog 2011. (Hina) – Studija “Modernizacija u Hrvatskoj i hrvatska odselidba” sociologa Ivana Rogića i povjesničara Ivana Čizmića, u kojoj autori na osnovi multidsciplinarne analize upozoravaju na uzroke, tokove i posljedice odselidbe s kojom se Hrvatska suočava od turskih osvajanja do danas, predstavili su u Hrvatskoj matici iseljenika recenzenti Maja Štambuk i Anđelko Akrap
 

10710_mm

Autori i recenzenti knjige: Ivan Rogić, Maja Štambuk, Anđelko Akrap i Ivan Čizmić

10711_m 10712_m 10713_m

Fotografije: Snježana Radoš

Maja Štambuk ocijenila je knjigu izvornim prinosom društvenim znanostima. Smatra kako su autori iznjedrili teorijsku i praktičnu knjigu o nezaobilaznoj temi odselidbe. Oni su, kako je rekla, raščlanili uzroke i posljedice odselidbe u društvenim, gospodarskim i povijesnim koordinatama, donijevši pritom mnoštvo podataka o pojavi odselidbe u velikom povijesnom razdoblju, od početka prve modernizacije 1868. Bitnim drži što je u raščlambi odselidbe primijenjen multidisciplinarni pristup, koji se dosad nije primjenjivao.

“Riječ je o iznimnom radnom i znanstvenom pothvatu. Knjiga je važna jer uspostavlja tipologiju odselidbenih procesa, daje izvrsnu ponudu tema i građe o toj problematici”, rekla je Štambuk, dodavši kako će studija biti dobrom podlogom budućim istraživačima koji će se baviti tom pojavom.

Anđelko Akrap smatra da je knjiga važan doprinos i demografiji, jer nadilazi sociološko-povijesni okvir. Drži da su autori dobro uočili kako odselidba nije problem koji je nastao samo iz gospodarskih razloga te kako jasno razlučuju tri čimbenika odselidbe – gospodarski, politički i kulturni, kao i povratak koji se svodi na onaj spontani, prisilni i stimulirani.

“Sve tri hrvatske modernizacije stvaraju višak stanovništva u pogledu zapošljavanja, koje Hrvatska ne može riješiti ako se ne bude razvijala u prostoru”, rekao je, dodavši kako zbog toga što svoje unutarnje teškoće ne može nadmašiti, dolazi do odselidbe koja oduzima najvitalniji dio stanovništva.

Ivan Rogić, jedan od autora knjige, upozorio je na nekoliko strukturnih elemenata koji ograničuju razvoj hrvatskog društva. Zbog manjka autonomije imamo izgleda, kako je rekao, naći se pred problemom odselidbe kako je to bilo u vrijeme dviju prijašnjih modernizacija (1868.-1941. i 1945.-1990.). Nadalje i danas funkcionira, kako je dodao, model dualnog društva u obliku piramide, po kojem je “malen imućni sloj na vrhu, a raja dolje”. Pritom je kao ilustraciju naveo kako 160 milijarda štednje ima tek malen broj, samo 20 posto stanovništva, a ostatak ne štedi, nego preživljava. Smatra da održavanje dvojnog modela društva u kontinuitetu ne propušta modernizaciju i inovacije. Važnim strukturnim čimbenikom drži odnos središta i ruba jer ono što je u središtu “izraubano” plasira se na rub. Taj model iz prijašnjih vremena prenosi se sada, kako je dodao, na EU. I naposljetku, kako je naveo, vlada naslijeđeno stajalište da područje uspjeha nije Hrvatska, odnosno najbolje stvari se događaju vani. Stoga ni danas ne vidi odselidbene procese u drugoj perspektivi, jer nema drukčijega strateškog pristupa u Hrvatskoj, budući da se sve radi polupragmatički, a obveze se stalno odgađaju.

U ime nakladnika knjige ravnatelj Instituta drištvenih znanosti “Ivo Pilar” Vlado Šakić rekao je kako na tragu istraživanja spomenute teme uskoro kane objaviti Hrvatski iseljenički leksikon, koji će obuhvatiti sve znamenitije ljude koji su radili u iseljenoj Hrvatskoj, što će biti put do enciklopedije iseljene Hrvatske.

Svrha je bavljenja problematikom iseljene Hrvatske bila, kako je rekao, izgraditi objektivne spoznaje o iseljenoj Hrvatskoj, razbiti predrasude i konstrukcije kako bi se pružio znanstveni uvid u stvarno stanje.

Knjiga “Modernizacija u Hrvatskoj i hrvatska odselidba” (471 str.) u izdanju Instituta društvenih znanosti “Ivo Pilar” ima šest osnovnih dijelova – u prvom dijelu iznose se osnovne odredbe odseljeništva, u drugomu se analizira odselidba za prve hrvatske modernizacije (1868.- 1941.), u trećem odselidba za druge modernizacije (1945.-1990.), u četvrtom odselidba nakon 1991., peti sadrži odnos Katoličke crkve u Hrvatskoj prema odselidbi i u šestom autori specifično razlučuju razine poticajnih odseljeničkih čimbenika.

(Hina)

Hrvatska matica iseljenika: Predstavljanje knjige MODERNIZACIJA U HRVATSKOJ I HRVATSKA ODELIDBA

>>> O studiji MODERNIZACIJA U HRVATSKOJ I HRVATSKA ODSELIDBA: Omot; Impresum; Predgovor; Sadržaj; Sažetak; O autorima

Pozivnica za predstavljanje studije MODERNIZACIJA U HRVATSKOJ I HRVATSKA ODSELIDBA

rogic_cizmic

>>> O studiji MODERNIZACIJA U HRVATSKOJ I HRVATSKA ODSELIDBA: Omot; Impresum; Predgovor; Sadržaj; Sažetak; O autorima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Također provjeri

Predstavljanje zbornika radova IDENTITET HRVATA BOKE KOTORSKE; Zagreb, 18. 3. 2024.

Institut društvenih znanosti Ivo Pilar u suradnji s Hrvatskim kulturnim društvom Napredak organizirao je predstavljanje… Pročitaj više o Predstavljanje zbornika radova IDENTITET HRVATA BOKE KOTORSKE; Zagreb, 18. 3. 2024.