Prof. dr. sc. Vlado Šakić gost Glasa Nacionalne i sveučilišne knjižnice

U jesenskom broju Glasa NSK-a – časopisa Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu (br. 3/2010.) s prof. dr. sc. Vladom Šakićem, kao gostom broja, razgovarala je urednica mr. sc. Davorka Pšenica. Povod razgovora bio je Sporazum o suradnji Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Instituta Ivo Pilar potpisan u veljači 2010. godine te planirani programi suradnje: pohrana i digitalizacija pisane baštine dr. Ive Pilara, izrada Leksikona hrvatskog iseljeništva i manjina, dogovor o prvom zajedničkom istraživačkom pothvatu…

glas_nsk_nasl glas_nsk_ravnatelj GLAS NSK, br. 3/2010.
Razgovor s prof. dr. sc. Vladom Šakićem:
Puni tekst na hrvatskom, str. 40-42.
Puni tekst na engleskom, str. 43-45.

U razgovoru za Glas NSK-a ravnatelj prof. dr. sc. Vlado Šakić uoči 20-te obljetnice djelovanja Instituta Ivo Pilar iznosi pet temeljnih odrednica koje Institut čine posebnim ne samo u hrvatskom nego i u regionalnom postsocijalističkom okruženju, aktualizira znanstvenu misiju Instituta u okviru nacionalne znanstvenoistraživačke strategije te prioriteta EU-a u području društvenih i humanističkih znanosti, rezimira projektnu znanstveno-istraživačku djelatnost i publicističku aktivnost te iznosi planove za budućnost uz poruku:

O dužnosti znanstvenika i političara u planiranju hrvatske budućnosti

“U Hrvatskoj se naziru dvije perspektive koje bi mogle bitno odrediti i kulturnu i znanstvenu scenu u budućnosti. Jedna ima ishodište u naslijeđenoj totalitarnoj baštini s prepoznatljivim akterima, dok druga teži k usklađivanju hrvatske razvojne matrice s europskim integracijama. Problem je što nas i iz nekih europskih središta potiču da napravimo korak unatrag u Hrvatskoj kako bismo napredovali u Europi, što ohrabruje aktere s totalitarnim predznakom. Dužnost je nas znanstvenika, a posebice iz društvenih i humanističkih područja, razumijevati, predviđati i objašnjavati te procese te na tome temeljiti prijedloge za strategiju razvitka. Dužnost je političara, s druge strane, da znanje stečeno putem naših istraživanja ugrade u procese koji će odrediti hrvatsku budućnost u europskom i globalnom kontekstu. Institut Pilar i njegova postignuća doživljavam dijelom tih procesa i jednim od temelja za planiranje hrvatske budućnosti.”

Glas NSK / Gost broja: Prof. dr. sc. Vlado Šakić, ravnatelj Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, br. 3/2010., str. 40-42.
The Voice of the NUL / Guest of the issue: Professor Vlado Šakić, Director of the Institute of Social Sciences Ivo Pilar, No 3/2010, pp 43-45.

Također provjeri

Dr. sc. Saša Mrduljaš: Ne može Dodik računati s potporom Hrvatske u odvajanja RS-a od BiH…, 8. 1. 2024.

Portal Hrvatskog kulturnog vijeća 8. siječnja 2024. objavljuje razgovor s dr. sc. Sašom Mrduljašem pod… Pročitaj više o Dr. sc. Saša Mrduljaš: Ne može Dodik računati s potporom Hrvatske u odvajanja RS-a od BiH…, 8. 1. 2024.