Održan 13. znanstveno-stručni skup o žrtvi Vukovara 1991.

U organizaciji Centra za religijske studije Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar i područnoga centra Instituta Ivo Pilar u Vukovaru, te suorganizaciji Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda i Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu, u Vukovaru je 15. studenoga održan 13. znanstveno-stručni skup “Vukovar ’91. – devetnaest godina poslije”. Naslov ovogodišnjeg skupa je bio “Victor Quia Victima – Nada za Hrvatsku”

vu_1

Sudionici 13. znanstveno-stručnog skup “Vukovar ’91. – devetnaest godina poslije”

vu_2x vu_3x vu_4x

Program skupa

Na skupu je dvadesetak uglednih znanstvenika – teologa, sociologa, antropologa, psihologa, viktimologa, liječnika, u Pastoralnom centru franjevačkog samostana u Vukovaru razmišljalo i raspravljalo o veličini, dubini i smislu žrtve, žrtvovanja, mučeništva, patnje i trpljenja Vukovara i Vukovaraca 1991. godine i kakav je učinak toga bio na stvaranje i obranu hrvatske države, ali i na Hrvatsku danas. Aktualnost i značenje teme skupa leži i u činjenici da se cjelokupni ovogodišnji program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine odvija upravo pod sloganom “Vukovar – Victor Quia Victima/Vukovar – Pobjednik jer je žrtva”.

Prije početka skupa sudionici su na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata polaganjem vijenca i paljenjem svijeća odali počast hrvatskim braniteljima i nenaoružanim civilima stradalim u obrani Domovine. Prigodnu molitvu izmolio je župnik župe sv. Filipa i Jakova, fra Ivica Jagodić. U prigodi održavanja skupa u klaustoru franjevačkog samostana otvorena je i izložba naslovljena “Dar za Vukovar”. Riječ je o darovima koje su brojni hodočasnici i posjetitelji darovali franjevačkom samostanu i gradu Vukovaru u proteklih 12 godina. U protokolarnom dijelu skupa sudionike i goste pozdravili su izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora g. Mišo Munivrana, vikar Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda i zamjenik provincijalnog ministra fra Matija Koren, župan Vukovarsko-srijemske županije g. Božo Galić i zamjenica gradonačelnika Grada Vukovara, gđa Danijela Stanković. Prigodnim riječima skup je otvorio ravnatelj Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, prof. dr. sc. Vlado Šakić.

Skup u medijima

– Portal Grada Vukovara: Znanstveno-stručni skup o žrtvi Vukovara u Domovinskom ratu 1991., 16. studeni 2010.

Također provjeri

Dr. sc. Danijel Vojak na “25th workshop on the History and Memory of National Socialist Camps and Killing Sites”, 13. 5. 2022.

Dr. sc. Danijel Vojak održao je 13. svibnja 2022. u Zagrebu (Hotel Central) predavanje „Samudaripen… Pročitaj više o Dr. sc. Danijel Vojak na “25th workshop on the History and Memory of National Socialist Camps and Killing Sites”, 13. 5. 2022.