Održan 13. znanstveno-stručni skup o žrtvi Vukovara 1991.

U organizaciji Centra za religijske studije Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar i područnoga centra Instituta Ivo Pilar u Vukovaru, te suorganizaciji Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda i Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu, u Vukovaru je 15. studenoga održan 13. znanstveno-stručni skup “Vukovar ’91. – devetnaest godina poslije”. Naslov ovogodišnjeg skupa je bio “Victor Quia Victima – Nada za Hrvatsku”

vu_1

Sudionici 13. znanstveno-stručnog skup “Vukovar ’91. – devetnaest godina poslije”

vu_2x vu_3x vu_4x

Program skupa

Na skupu je dvadesetak uglednih znanstvenika – teologa, sociologa, antropologa, psihologa, viktimologa, liječnika, u Pastoralnom centru franjevačkog samostana u Vukovaru razmišljalo i raspravljalo o veličini, dubini i smislu žrtve, žrtvovanja, mučeništva, patnje i trpljenja Vukovara i Vukovaraca 1991. godine i kakav je učinak toga bio na stvaranje i obranu hrvatske države, ali i na Hrvatsku danas. Aktualnost i značenje teme skupa leži i u činjenici da se cjelokupni ovogodišnji program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine odvija upravo pod sloganom “Vukovar – Victor Quia Victima/Vukovar – Pobjednik jer je žrtva”.

Prije početka skupa sudionici su na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata polaganjem vijenca i paljenjem svijeća odali počast hrvatskim braniteljima i nenaoružanim civilima stradalim u obrani Domovine. Prigodnu molitvu izmolio je župnik župe sv. Filipa i Jakova, fra Ivica Jagodić. U prigodi održavanja skupa u klaustoru franjevačkog samostana otvorena je i izložba naslovljena “Dar za Vukovar”. Riječ je o darovima koje su brojni hodočasnici i posjetitelji darovali franjevačkom samostanu i gradu Vukovaru u proteklih 12 godina. U protokolarnom dijelu skupa sudionike i goste pozdravili su izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora g. Mišo Munivrana, vikar Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda i zamjenik provincijalnog ministra fra Matija Koren, župan Vukovarsko-srijemske županije g. Božo Galić i zamjenica gradonačelnika Grada Vukovara, gđa Danijela Stanković. Prigodnim riječima skup je otvorio ravnatelj Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, prof. dr. sc. Vlado Šakić.

Skup u medijima

– Portal Grada Vukovara: Znanstveno-stručni skup o žrtvi Vukovara u Domovinskom ratu 1991., 16. studeni 2010.

Također provjeri

Dr. sc. Anja Wertag na konferenciji Empirijska istraživanja u psihologiji; Beograd, 22.-24. 3. 2024.

Dr. sc. Anja Wertag sudjelovala je od 22. do 24. ožujka 2024. na međunarodnoj konferenciji… Pročitaj više o Dr. sc. Anja Wertag na konferenciji Empirijska istraživanja u psihologiji; Beograd, 22.-24. 3. 2024.