Održan znanstveni skup o mons. dr. Boži Milanoviću

Povodom 120. obljetnice rođenja i 30. obljetnice smrti mons. dr. Bože Milanovića u Pazinu, u subotu, 16. listopada 2010., održao se znanstveni skup “Mons. dr. BOŽO MILANOVIĆ -TRAGOVI JEDNE VIZIJE”. Organizatori Skupa su bili Porečka i Pulska biskupija, Institut društvenih znanosti Ivo Pilar – Područni centar Pula i Istarska  županija a suorganizatori: Istarsko književno društvo Juraj Dobrila, Općina Tinjan, Družba “Braća hrvatskog zmaja” – Županijski stol Pazin te Pazinski kolegij – klasična gimnazija gdje se i održao skup. 

skup_milanovic_1 skup_milanovic_2 skup_milanovic_3

“Iznenađujuće je koliko malo ljudi u Hrvatskoj zna tko je mons. dr. Božo Milanović i kolike su njegove zasluge za konačno pripojenje Istre Hrvatskoj, a to ga uz druga njegova djela svrstava među najveće ljude hrvatske povijesti”, naglasio je u raspravi na znanstvenom skupu posvećenom Milanoviću dr. Miroslav Akmadža

Program skupa
Fotogalerija
Skup u medijima

Između brojnih predavača (15 znanstvenih referata koji su obuhvaćali aktivnosti i zasluge Bože Milanovića u odnosu na današnju crkvenu i društvenu situaciju, Milanovićevo filozofsko stvaralaštvo, odnos Milanovića i Riječke nadbiskupije i dr.), predavanja su također održali djelatinici Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, područni centar Pula: dr. sc. Stipan Trogrlić je održao predavanje na teme “Milanović i Istarski NOP (1941.-1945.)” i “Božo Milanović – ravnatelj pazinskog sjemeništa i sjemenišne gimnazije (1947.-1968.)”; dr. sc. Mario Sošić i prf. Tatjana Tomaić su održali predavanje na temu “Hrvatske identitetske i državotvorne značajke političkog (društvenog) djelovanja Bože Milanovića” a dr. sc. Jasna Ćurković na temu “Božo Milanović i etičke implikacije njegova političkog djelovanja”. Na samom otvaranju skup je pozdravio i ravnatelj Instituta dr. sc. Vlado Šakić, istaknuvši važnost Bože Milanovića ne samo u istarskom kontekstu, već također i u onom hrvatskom i onom europskom, te je usporedio Milanovića s Ivom Pilarom, u smislu doprinosa tih dviju ličnosti nacionalno-integracijskim procesima.
Nakon znanstvenog skupa u Pazinskom kolegiju je otvorena izložba o Boži Milanoviću koju su priredili Marija Ivetić i Mladen Juvenal Milohanić, a u Kringi, njegovom rodnom mjestu, otkrivena je bista, rad kipara Tomislava Kršnjavog. Na koncu skupa je prikazan i dokumentarni film o Boži Milanoviću.


Skup u medijima

– IKA: Znanstveni skup o dr. Boži Milanoviću
– Istarsko povijesno društvo: Znanstveni skup o dr. Boži Milanoviću – tragovi jedne vizije
– Glas Istre: Tragovi jedne vizije
– Kulturistra: Znanstveni skup “mons. dr. Božo Milanović – tragovi jedne vizije” u Pazinu
– Historiografija: Znanstveni skup “mons. dr. Božo Milanović – tragovi jedne vizije”
– Novi List: Božo Milanović – najveći sin Istre

Također provjeri

Predstavljanje platforme „Put karijere“ na 2. konferenciji školskih psihologa – „Horizonti snage“

Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (29. 2. – 1. 3. 2024.) održana je 2. konferencija… Pročitaj više o Predstavljanje platforme „Put karijere“ na 2. konferenciji školskih psihologa – „Horizonti snage“