Znanstvenici Instituta Pilar na „Mjesecu supkulture“; Zagreb, 4.-25. 4. 2024.

U organizaciji Kluba studenata sociologije „Diskrepancija“ znanstvenici Instituta dr. sc. Dino Vukušić, dr. sc. Andrej Ivan Nuredinović i dr. sc. Benjamin Perasović održali su tri predavanja u sklopu „Mjeseca supkulture“. Događaj je to koji kroz cijeli travanj na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu okuplja različite predavače, aktere scene te studente koji se bave istraživanjima supkulturnih fenomena u društvu.Program

i1i2i3i4

Dr. sc. Dino Vukušić na otvorenju „Mjeseca supkulture“ 4. travnja 2024. održao je predavanje u kojem je u nešto više od sat vremena iznio osnovne teorije sociologije supkultura te prikazao povijesni razvoj ove sociološke sub-discipline. Nakon predavanja nazočni su se zadržali u kratkoj raspravi o supkulturnim fenomenima u suvremenom društvu, a kroz raspravu je dodatno produbljena ideja o nužnosti aktualiziranja pojedinih teorijskih sklopova prvenstveno kroz empirijska istraživanja.

Dr. sc. Andrej Ivan Nuredinović govorio je 9. travnja 2024. o navijačkoj supkulturi s posebnim naglaskom na Bad Blue Boyse koje je istraživao u sklopu svoje doktorske disertacije. Nakon zanimljivog predavanja uslijedila je rasprava koja je ponudila odgovore na „političko-aktivističku“ dimenziju navijačkih skupina, a ujedno moglo se čuti pregršt zanimljivih primjera sa samog terena kojima je kolega Nuredinović okupljenima prikazao neke aspekte djelovanja organizirane navijačke supine.

Dr. sc. Benjamin Perasović održao je 11. travnja 2024. predavanje o „rave“ supkulturi u kojem je kroz tri teze govorio o teorijskim aspektima istraživanja ovog fenomena pa sve do osobne involviranosti u „rave“ scenu. Okupljeni su mogli čuti sociološki zanimljiva teorijska stajališta, a uz to kolega Perasović je ponudio jedinstveni „inside“ uvid u scenu „rave“ glazbe od njenih početaka u Hrvatskoj sve do danas.

Mjesec supkulture nastavit će se izlaganjima studenata koji se bave istraživanjem različitih grupa mladih i tematskim glazbenim slušaonicama te završiti koncertom mladih bendova.

Mjesec supkulture

Također provjeri

Objavljen 163. broj časopisa DRUŠTVENA ISTRAŽIVANJA

Iz tiska je izašao 163. netematski broj časopisa Društvena istraživanja (1/2024). Broj donosi 6 izvornih… Pročitaj više o Objavljen 163. broj časopisa DRUŠTVENA ISTRAŽIVANJA