Sporazum o suradnji Instituta Pilar s Gradskim muzejom Korčula; Korčula, 8.-9. 4. 2024.

Institut društvenih znanosti Ivo Pilar i Gradski muzej Korčula sklopili su u gradu Korčuli 8. travnja 2024. sporazum o suradnji. Sporazum su potpisali ravnatelj Instituta Pilar prof. dr. sc. Željko Holjevac i ravnateljica Gradskog muzeja Korčula dr. sc. Marija Hajdić

i1
i2

 

Na Radiju Korčula

Idućeg dana, 9. travnja, nakon predstavljanja aktivnosti i postava Gradskog muzeja Korčula, koje je vodila dr. sc. Marija Hajdić i Interpretacijskog centra Marko Polo, koje je vodio Vicko Marelić, znanstvenici Instituta Pilar prof. dr. sc. Željko Holjevac, dr. sc. Marko Mustapić i dr. sc. Benjamin Perasović gostovali su, uz domaćina Vicka Marelića, u emisiji Radija Korčula koju je vodila Dora Lozica. U emisiji su govorili o radu Instituta Pilar s fokusom na mlade, na temelju podataka prikupljenih dugogodišnjim istraživanjima.

Javna predavanja

Istoga dana, u večernjem terminu, održana su u dvorani Gradskog muzeja Korčula javna predavanja uz sažeto predstavljanje Instituta Pilar i projekta TYPeS. Nakon što je ravnatelj Instituta Pilar pozdravio nazočne i sažeto predstavio institutske djelatnosti, dr. sc. Marko Mustapić je uz kratko predstavljanje novog projekta TYPeS na temelju provedenih istraživanja u tri velika europska projekta (MYPLACE, Promise, CHIEF) održao predavanje pod naslovom (A)političnost mladih u Hrvatskoj od ulaska u EU do danas. Dr. sc. Benjamin Perasović na temelju podataka prikupljenih u H2020 projektu CHIEF održao je predavanje pod naslovom Kulturna participacija mladih i nasljeđe „u nastajanju“: (Sub)kulturne prakse u četiri studije slučaja u Engleskoj, Njemačkoj i Hrvatskoj.

i3
i4

 

O Sporazumu

Sporazumom o suradnji Instituta Pilar i Gradskog muzeja Korčula dvije strane podupiru postojeće projekte, kao što je četverogodišnji znanstveni projekt TYPeS, koji u fokusu ima oblike participacije mladih u Zagrebu i na otocima, a podupiru i osmišljavanje novih znanstvenih i stručnih projekata i programa te razvijanje međusobnih odnosa. Izražavaju spremnost za razvoj međusobne suradnje i provedbu zajedničkih aktivnosti, posebice u području znanstvenoistraživačke djelatnosti te provedbe znanstvenoistraživačkih projekata, akademske razmjene, suorganizacije kulturnih događaja i nakladništva u okviru njihovih zajedničkih interesa.

i5
i6

 

Interpretacijski centar Marko Polo

Institut Pilar započeo je projektnu suradnju s Interpretacijskim centrom Marko Polo i njegovim voditeljem Vickom Marelićem još u siječnju 2024. Naime, četverogodišnji projekt TYPeS: Types of Youth Participation in Croatian Society (https://www.pilar.hr/2024/01/projekt-types-of-youth-participation-in-croatian-society-types/), koji vodi dr. sc. Marko Mustapić, obuhvaća i populaciju mladih na hrvatskim otocima i terenska istraživanja koja će se provoditi i na Korčuli. Partner projekta odabran je, uz simboličku i kulturnu važnost lika i djela Marka Pola, i zbog svog predanog rada na projektima kulturalne pismenosti i dijaloga s djecom i mladima u Korčuli (Dan Mediterana, Putevima Marka Pola sa školama, Trka zmajevih čamaca itd.).

Projekt TYPeS

Također provjeri

Dr. sc. Sandra Cvikić na konferenciji Global Transformations and TÜRKİYE; Istanbul, 18.–20. 4. 2024.

Dr. sc. Sandra Cvikić sudjelovala je na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji Global Transformations and TÜRKİYE u… Pročitaj više o Dr. sc. Sandra Cvikić na konferenciji Global Transformations and TÜRKİYE; Istanbul, 18.–20. 4. 2024.