Sporazum o suradnji Instituta Pilar s Gradskim muzejom Korčula; Korčula, 8.-9. 4. 2024.

Institut društvenih znanosti Ivo Pilar i Gradski muzej Korčula sklopili su u gradu Korčuli 8. travnja 2024. sporazum o suradnji. Sporazum su potpisali ravnatelj Instituta Pilar prof. dr. sc. Željko Holjevac i ravnateljica Gradskog muzeja Korčula dr. sc. Marija Hajdić

i1
i2

 

Na Radiju Korčula

Idućeg dana, 9. travnja, nakon predstavljanja aktivnosti i postava Gradskog muzeja Korčula, koje je vodila dr. sc. Marija Hajdić i Interpretacijskog centra Marko Polo, koje je vodio Vicko Marelić, znanstvenici Instituta Pilar prof. dr. sc. Željko Holjevac, dr. sc. Marko Mustapić i dr. sc. Benjamin Perasović gostovali su, uz domaćina Vicka Marelića, u emisiji Radija Korčula koju je vodila Dora Lozica. U emisiji su govorili o radu Instituta Pilar s fokusom na mlade, na temelju podataka prikupljenih dugogodišnjim istraživanjima.

Javna predavanja

Istoga dana, u večernjem terminu, održana su u dvorani Gradskog muzeja Korčula javna predavanja uz sažeto predstavljanje Instituta Pilar i projekta TYPeS. Nakon što je ravnatelj Instituta Pilar pozdravio nazočne i sažeto predstavio institutske djelatnosti, dr. sc. Marko Mustapić je uz kratko predstavljanje novog projekta TYPeS na temelju provedenih istraživanja u tri velika europska projekta (MYPLACE, Promise, CHIEF) održao predavanje pod naslovom (A)političnost mladih u Hrvatskoj od ulaska u EU do danas. Dr. sc. Benjamin Perasović na temelju podataka prikupljenih u H2020 projektu CHIEF održao je predavanje pod naslovom Kulturna participacija mladih i nasljeđe „u nastajanju“: (Sub)kulturne prakse u četiri studije slučaja u Engleskoj, Njemačkoj i Hrvatskoj.

i3
i4

 

O Sporazumu

Sporazumom o suradnji Instituta Pilar i Gradskog muzeja Korčula dvije strane podupiru postojeće projekte, kao što je četverogodišnji znanstveni projekt TYPeS, koji u fokusu ima oblike participacije mladih u Zagrebu i na otocima, a podupiru i osmišljavanje novih znanstvenih i stručnih projekata i programa te razvijanje međusobnih odnosa. Izražavaju spremnost za razvoj međusobne suradnje i provedbu zajedničkih aktivnosti, posebice u području znanstvenoistraživačke djelatnosti te provedbe znanstvenoistraživačkih projekata, akademske razmjene, suorganizacije kulturnih događaja i nakladništva u okviru njihovih zajedničkih interesa.

i5
i6

 

Interpretacijski centar Marko Polo

Institut Pilar započeo je projektnu suradnju s Interpretacijskim centrom Marko Polo i njegovim voditeljem Vickom Marelićem još u siječnju 2024. Naime, četverogodišnji projekt TYPeS: Types of Youth Participation in Croatian Society (https://www.pilar.hr/2024/01/projekt-types-of-youth-participation-in-croatian-society-types/), koji vodi dr. sc. Marko Mustapić, obuhvaća i populaciju mladih na hrvatskim otocima i terenska istraživanja koja će se provoditi i na Korčuli. Partner projekta odabran je, uz simboličku i kulturnu važnost lika i djela Marka Pola, i zbog svog predanog rada na projektima kulturalne pismenosti i dijaloga s djecom i mladima u Korčuli (Dan Mediterana, Putevima Marka Pola sa školama, Trka zmajevih čamaca itd.).

Projekt TYPeS

Također provjeri

Objavljen 163. broj časopisa DRUŠTVENA ISTRAŽIVANJA

Iz tiska je izašao 163. netematski broj časopisa Društvena istraživanja (1/2024). Broj donosi 6 izvornih… Pročitaj više o Objavljen 163. broj časopisa DRUŠTVENA ISTRAŽIVANJA