Tribina „Sportska infrastruktura grada Zagreba: jučer, danas, sutra“; Zagreb, 25. 3. 2024.

Tribina „Sportska infrastruktura grada Zagreba: jučer, danas, sutra“ održana je 25. ožujka 2024. u Multimedijalnoj dvorani Instituta za društvene znanosti Ivo Pilar. Na tribini su govorili dr. sc. Jana Vukić, izvanredna profesorica na Odsjeku za sociologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Marin Duić, asistent na Katedri za urbanizam, prostorno planiranje i pejsažnu arhitekturu Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Dario Topić, novinar Večernjeg lista te Goran Đulić, član Upravnog vijeća Ustanove za upravljanje sportskim objektima grada Zagreba. Tribinu je organizirala Sekcija za sociologiju sporta Hrvatskog sociološkog društva, a Institut Pilar ustupio je logističku potporu. Tribinu je moderirao dr. sc. Dino Vukušić

i1i2

Razgovor sa stručnjacima te predstavnicima medija i trenutne gradske vlasti bio je veoma informativan i konstruktivan, a publika je postavljala zanimljiva pitanja o budućnosti pojedinih veoma važnih sportskih objekata poput Doma Dražena Petrovića i Doma sportova. Sukus iznesenih činjenica o zagrebačkoj sportskoj infrastrukturi mogao bi se svesti na prošlost prepunu entuzijazma (Univerzijada), ne toliko bajnu sadašnjost (višegodišnja zapuštenost, raspadno stanje većine objekata iz doba Univerzijade, ekonomska neodrživost, visoka cijena održavanja hladnog pogona) i nadu za boljom sutrašnjicom u pogledu višegodišnjeg planiranja i odustajanja od točkastog pristupa obnavljanja i izgradnje samo onih objekata koji nisu više pogodni za korištenje, odnosno onih koji su nam prijeka potreba. Spomenuto planiranje mora uzimati u obzir kako profesionalni sport tako i rekreaciju “običnih” građana. Također, planiranje bi moralo konzultirati struku (urbaniste, arhitekte, ekonomiste, kineziologe, ali i sociologe) koja bi prethodno implementaciji davala savjete i kreirala studije izvedivosti nerijetko konzultirajući i same građane. Takvim bi se holističkim pristupom (odozgo i odozdo) pristupilo novoj eri gospodarenja sportskim objektima grada.

Sekcija za sociologiju sporta HSD-a

Također provjeri

Predavanje dr. sc. Krešimira Peračkovića u Centru za proučavanje odnosa znanosti i religije; Zagreb, 10. 4. 2024.

Dr. sc. Krešimir Peračković održao je 10. 4. 2024. predavanje pod naslovom Virtualna stvarnost i… Pročitaj više o Predavanje dr. sc. Krešimira Peračkovića u Centru za proučavanje odnosa znanosti i religije; Zagreb, 10. 4. 2024.