Održan sastanak hrvatskih članova Hrvatsko-slovačkog odbora, 2. 2. 2024.

U Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar održan je 2. veljače 2024. radni sastanak hrvatskih članova Hrvatsko-slovačkog odbora za humanističke znanosti. Na sastanku je bila i Nj. E. Hana Kovačová, veleposlanica Slovačke Republike u Republici Hrvatskoj

i1

 

Hrvatsko-slovački odbor za humanističke znanosti djeluje od 2019. pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Ministarstvu obrazovanja, znanosti, istraživanja i sporta Slovačke Republike. Okuplja po jednog povjesničara, lingvista, povjesničara umjetnosti, latinista, arheologa i etnologa iz obje države, izdaje znanstveni godišnjak Studia Carphatico-Adriatica i organizira godišnje znanstvene konferencije, naizmjence u Slovačkoj i Hrvatskoj.

Supredsjedatelji Odbora su prof. dr. sc. Martin Homza sa Sveučilišta u Bratislavi i prof. dr. sc. Željko Holjevac iz Instituta Ivo Pilar.

Na sastanku se razgovaralo o distribuciji trećega godišta Studia Carphatico-Adriatica s radovima iz polja arheologije, uređivanju četvrtoga godišnjaka o zajedničkoj latinističkoj baštini i pripremi za sudjelovanje hrvatskih znanstvenika na bilateralnoj znanstvenoj konferenciju u Košicama u lipnju 2024. s izlaganjima o temama iz polja povijesti umjetnosti. Bilo je riječi i o pripremi dugoročnog projekta o slovačko-hrvatskoj multidisciplinarnoj seriji kolaborativnih priloga o karpatsko-jadranskoj regiji u obzorju humanističkih znanosti.

Nj. E. Hana Kovačová sudjelovala je na sastanku s prijedlozima koji se odnose na suradnju i doprinos Veleposlanstva radu Odbora. U dodatnom razgovoru s ravnateljem prof. dr. sc. Željkom Holjevcem iskazala je interes i za čvršću suradnju Veleposlanstva s Institutom Pilar.

Studia Carphatico-Adriatica

Također provjeri

Predavanje dr. sc. Krešimira Peračkovića u Centru za proučavanje odnosa znanosti i religije; Zagreb, 10. 4. 2024.

Dr. sc. Krešimir Peračković održao je 10. 4. 2024. predavanje pod naslovom Virtualna stvarnost i… Pročitaj više o Predavanje dr. sc. Krešimira Peračkovića u Centru za proučavanje odnosa znanosti i religije; Zagreb, 10. 4. 2024.