Potpisan Programski ugovor s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, 28. 12. 2023.

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja potpisani su 28. prosinca 2023. programski ugovori sa skupinom javnih znanstvenih instituta za razdoblje 2024.-2027. Programski ugovori potpisani su u nazočnosti ravnatelja Uprave za znanost i tehnologiju dr. sc. Hrvoja Meštrića i načelnice Sektora za znanstveni sustav i tehnološki razvoj Amalije Babić. Programski ugovor za Institut društvenih znanosti Ivo Pilar potpisao je ravnatelj prof. dr. sc. Željko Holjevac

i1i2i3

Programski ugovor sadrži odredbe o proračunskim komponentama, raspodjeli ugovorenog iznosa i dinamici plaćanja, izvješćivanju, praćenju i vrednovanju ugovora te ostale odredbe. Usuglašeni su pokazatelji rezultata koje Institut treba ostvariti ispunjavanjem strateških i posebnih ciljeva te provedbom aktivnosti tijekom ugovornoga razdoblja. Planom napredovanja utvrđena su redovita napredovanja znanstvenika na znanstvenim radnim mjestima, a planom zapošljavanja osigurana znanstvena radna mjesta za znanstvene suradnike, suradnička radna mjesta za asistente i više asistente te stručna i ostala radna mjesta.

Posebno su važni interni institutski projekti u sklopu razvojne i izvedbene proračunske komponente jer će oni u sinergiji s ostalim znanstveno-istraživačkim aktivnostima Instituta omogućiti ispunjavanje ugovorenih ciljeva, aktivnosti i pokazatelja rezultata.

Programski ugovor jamči radna mjesta sukladno ispunjenju propisanih uvjeta za izbor na odgovarajuće radno mjesto te osigurava financijsku stabilnost i poslovnu predvidljivost Instituta tijekom sljedeće četiri godine. Osim toga, Programski ugovor će dodatno unaprijediti standarde kvalitete rada i znanstvene izvrsnosti, osnažiti ulogu Instituta u međunarodnim i nacionalnim kompetitivnim projektima i izvorima financiranja, povećati suradnju s gospodarstvom i tijelima državne uprave i javnog sektora, optimizirati kapacitete područnih centara Instituta za razvoj regionalnog identiteta i kulture, unaprijediti digitalizaciju poslovanja i popularizaciju znanosti te povećati javnu vidljivost Instituta u nacionalnom i međunarodnom kontekstu, posebice u Europskom istraživačkom prostoru i ostalim oblicima međunarodne znanstvene suradnje.

Sklapanjem Programskoga ugovora s Ministarstvom znanosti i obrazovanja za razdoblje 2024.-2027. te povratkom u obnovljenu zgradu na Trgu Marka Marulića u Zagrebu Institut Pilar otvara novo poglavlje u svojem javnom djelovanju i ulazi u novi ciklus rasta i razvoja.

Također provjeri

Predavanje dr. sc. Krešimira Peračkovića u Centru za proučavanje odnosa znanosti i religije; Zagreb, 10. 4. 2024.

Dr. sc. Krešimir Peračković održao je 10. 4. 2024. predavanje pod naslovom Virtualna stvarnost i… Pročitaj više o Predavanje dr. sc. Krešimira Peračkovića u Centru za proučavanje odnosa znanosti i religije; Zagreb, 10. 4. 2024.