Dr. sc. Vinicije Lupis priređivač knjige Bokeljska trilogija Vicka Tripkovića Podnopoljskoga

Izdavačka kuća Gospa od Škrpjela – Perast u Crnoj Gori, objavila je 2023. knjigu Bokeljska trilogija Vicka Tripkovića Podnopoljskog, koju je dr. sc. Vinicije Lupis uredio, opremio i popratio uvodnom studijom „Vicko Tripković Podnopoljski (Dobrota, 1870. – Zagreb, 1938.), zaboravljeni hrvatski književnik, autor svojevrsne bokeljske trilogije“.Ovitak knjige | Iz medija

i1
 

Knjiga Bokeljska trilogija Vicka Matova Tripkovića Podnopoljskog svojevrsna je rekonstrukcija pripovijedaka toga bokeljskog zavičajnog književnika, sklopljenih u smislenu cjelinu, po uzoru na Dubrovačku trilogiju Iva Vojnovića. Dvije pripovijetke i jedna crtica povezane su u svojevrstan „bokeški“ panoptikum druge polovice 19. stoljeća – presjek ljudi i običaja sredozemnoga krajnjeg hrvatskog juga. Stihovima iz pripovijetke „Iz dekadence“ autor ove sjetne trilogije ostavlja oporuku hrvatskoj zajednici na zalasku: „Tebi Boko, rodni kraju i vama mile starice, kojima oči iskopaše izgledajuć hoće li vam kroz Verige iz daleka svijeta doploviti jedinac, onaj, komu je sugjeno da mu se lahorić s Mrljana igra dračom na grobu“.

„Prije gotovo dva desetljeća susreo sam se s prvom knjižicom Dobroćanina sa Sv. Stasije – Vicka Matova Tripkovića Podnopoljskoga, i ostao sam dirnut sumornom i tužnom pričom s okusom soli. Podsjetila me je na mojeg pradjeda kapetana Antona Ivanova Lupisa, prijatelja Božidara Tripkovića, neizravno spomenutoga u ovoj trilogiji. Tužni lik mladog kapetana Krsta Jankovića, koji je sam gradio svoju karijeru, mukotrpno se uzdižući s dna poslije obiteljske tragedije i postavši ugledni zapovjednik Lloydovih brodova, a potom Tripkovićevih parobroda, potaknuo me je na razmišljanje o sudbinama pomoraca iz starih osiromašenih obitelji, spremnih na odricanje od vlastite obitelji kako bi stvorili karijeru. Konte Krsto simbolično označava cijeli naraštaj hrvatskih pomoraca, na razmeđu plovljenja na jedrenjacima i parobrodima, kada novo gospodarsko središte Trst briše stara pomorska središta i tradicije, kao i stare uzance pomorske privrede – plovljenja na jedrenjacima. Otada sam nastojao sabrati razasute Tripkovićeve pripovijetke i crtice. Ovo je trilogija koja govori o prošlom svijetu jedrenjaka i onom novom, u kojem su zavladali željezni parobrodi, nove tehnologije, ali i novo shvaćanje individualizma i novi ljubavni odnosi koji se ne temelje na običajima, nego na novim načinima ponašanja, nametnutima suvremenim načinom života. Ovim izdanjem odlučili smo omogućiti čitateljstvu da se po prvi put susretne s ‘bokeškom’ trilogijom, koju je autor možda želio kao takvu ujediniti u jedno djelo, ali nikada to nije uspio. Pripovijetke Iz dekadence i Iz renesanse povezane su književnom formom crtice ili kratke priče – Iz Boke nekoliko pisama između albuma slika Iz dekadence i Iz renesanse. Pripovijetke koje čine ovu trilogiju tiskane su u dubrovačkom književnom časopisu Srđ početkom 20. stoljeća, ali i kao posebni otisci. Danas se ti otisci iz časopisa Srđ nalaze po znanstvenim i arhivskim knjižnicama i nisu dostupni širem čitateljstvu. Bokeljskoj trilogiji pridodane su dvije kratke priče iz bokeljskog života i kratke impresionističke crtice iz autorove splitske faze na početku 20. stoljeća, kao svojevrstan hommage minucioznom opažanju detalja dalmatinskog načina života kakav danas ne postoji, i koji je ostao zabilježen samo na požutjelim cabinet portrait fotografijama iz toga doba. Nadamo se da će ovaj književni bokeljski mozaik s fin de sièclea, neoromantične i impresionističke hrvatske proze s rubnoga nacionalnog područja biti poticaj za bolje razumijevanje jedinstvenosti baštinskog krajobraza kojim vlada Kraljica bokeškog mora – Gospa od Škrpjela.“

Iz medija

– Zajednice bokeljskih Hrvata: Dr. sc. Vinicije B. Lupis priređivač knjige Bokeljska trilogija Vicka Tripkovića Podnopoljskoga, 17. 11. 2023.

Područni centar Dubrovnik

Također provjeri

Predavanje dr. sc. Krešimira Peračkovića u Centru za proučavanje odnosa znanosti i religije; Zagreb, 10. 4. 2024.

Dr. sc. Krešimir Peračković održao je 10. 4. 2024. predavanje pod naslovom Virtualna stvarnost i… Pročitaj više o Predavanje dr. sc. Krešimira Peračkovića u Centru za proučavanje odnosa znanosti i religije; Zagreb, 10. 4. 2024.