Ravnatelj Holjevac položio vijenac na grob dr. Ive Pilara, 3. 9. 2023.

U povodu 90. obljetnice tragične smrti dr. Ive Pilara, ravnatelj Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar prof. dr. sc. Željko Holjevac položio je vijenac na Pilarov grob na Mirogoju

Dr. Ivo Pilar (1874.-1933.) bio je znanstvenik i publicist širokih interesa. Bio je pravnik u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, pisac jedinstvene knjige o južnoslavenskom pitanju, pionir povijesne sociologije i političkoga zemljopisa ili geopolitike u Hrvatskoj, teoretičar hrvatske građanske modernizacije i politički angažirani javni pregalac. Zanimao se i za gospodarske teme, posebice bankarstvo, a nije nebitan niti njegov doprinos građevinskoj izgradnji Zagreba. Ujedno je bio predsjednik Sociološkoga društva u Zagrebu i prvi predsjednik Vegetarskoga društva u sâmim početcima vegetarijanskoga pokreta u Hrvatskoj i svijetu. U Zagrebu je 3. rujna 1933. pronađen mrtav prostrijeljene glave u svome stanu. Službeno je tumačenje bilo da je počinio samoubojstvo, no vjerojatno se radilo o dobro prikrivenom ubojstvu jer je Pilar poput prof. dr. sc. Milana Šufflaya i pojedinih drugih intelektualaca bio u oporbi prema jugoslavenskoj državi i režimu koji je u njoj vladao.

Pilarovo ime od 1997. nosi Institut društvenih znanosti na Trgu Marka Marulića u Zagrebu, koji je osnovan 1991. kao Institut za primijenjena društvena istraživanja Sveučilišta u Zagrebu (od 1993. djeluje kao javni institut Republike Hrvatske). Danas je to najveći i središnji javni Institut u području društvenih znanosti u Hrvatskoj, u kojem se radom psihologa, sociologa, povjesničara i ostalih znanstvenika njeguje multidisciplinarni pristup istraživanjima društvenih i humanističkih fenomena u europskom, nacionalnom i područnom kontekstu.

Životopis dr. Ive Pilara

Također provjeri

Predavanje dr. sc. Krešimira Peračkovića u Centru za proučavanje odnosa znanosti i religije; Zagreb, 10. 4. 2024.

Dr. sc. Krešimir Peračković održao je 10. 4. 2024. predavanje pod naslovom Virtualna stvarnost i… Pročitaj više o Predavanje dr. sc. Krešimira Peračkovića u Centru za proučavanje odnosa znanosti i religije; Zagreb, 10. 4. 2024.