Dr. sc. Vinicije Lupis: Znanstveno predavanje “Kulturne veze Dubrovnika i Poljske”; Dubrovnik, 19. 9. 2023.

U organizaciji Dubrovačkih knjižnica, a u okviru Dana europske baštine,  19. rujna 2023. u Znanstvenoj knjižnici Dubrovnik dr. sc. Vinicije Lupis, voditelj Područnog centra Dubrovnik Instituta Pilar, održao je znanstveno predavanje na temu “Kulturne veze Dubrovnika i Poljske”. Iz medija

Dubrovnik je poveznik kultura i svjetova što se vrlo dobro vidi iz bogate arhivske građe koja svjedoči da su brojni narodi imali svoje predstavnike u Dubrovniku i obratno. Poljaci su jedan od tih naroda, a za razliku od Francuza, Osmanlija ili drugih velikih naroda, njihova veza s Dubrovnikom je malo poznata. Zanimljivo je da je Ivan Gundulić baš Poljsku i poljskog kraljevića izabrao za protagoniste Osmana. Osim u književnosti, kulturne veze u 19. i 20. stoljeću postaju sve važnije i u slikarstvu. Brojni poljski slikari, kasnije i glazbenici, boravili su i stvarali u Dubrovniku te tako ostavili značajan trag i stekli simpatije dubrovačke javnosti.

Kakva je veza između Poljske i dubrovačkog područja? Zašto je Ivan Gundulić odabrao Poljaka kao protagonista Osmana? Je li se interes za Poljsku nastavio nakon 17. stoljeća? – pitanja su na koje će pozvani predavač dati odgovor.

Dr. sc. Vinicije Lupis je stručnjak s bogatim akademskim iskustvom u povijesti, povijesti umjetnosti, arheologiji i arhivistici. Diplomirao je 1992. u Zadru, a magistrirao 1998. i doktorirao 2004., oba puta u Zadru. Tijekom karijere radio je kao konzervator arheolog i konzervator povjesničar umjetnosti, provodeći arheološka istraživanja i popis kulturne baštine. Autor je brojnih znanstvenih radova i knjiga o sakralnoj baštini te povijesti i umjetnosti Dubrovnika i Boke kotorske. Trenutno radi u Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar kao voditelj Područnog centra Dubrovnik. Aktivan je u različitim stručnim udrugama i dobitnik mnogih priznanja za svoj doprinos kulturnoj baštini.

Iz medija

– Dubrovačke knjižnice: Znanstveno predavanje na temu “Kulturne veze Dubrovnika i Poljske”, 12. 9. 2023.
– Dubrovački vjesnik: Znanstveno predavanje Vinicija Lupisa o kulturnim vezama Dubrovnika i Poljske, 14. 9. 2023.
– Dubrovački vjesnik: Vinicije Lupis održao predavanje o kulturnim vezama Dubrovnika i Poljske, 21. 9. 2023.
– DuList: Kulturne veze Dubrovnika i Poljske – Vincije Lupis održao predavanje u Znanstvenoj knjižnici Dubrovnik, 21. 9. 2023.

Područni centar Dubrovnik

Također provjeri

Predavanje dr. sc. Krešimira Peračkovića u Centru za proučavanje odnosa znanosti i religije; Zagreb, 10. 4. 2024.

Dr. sc. Krešimir Peračković održao je 10. 4. 2024. predavanje pod naslovom Virtualna stvarnost i… Pročitaj više o Predavanje dr. sc. Krešimira Peračkovića u Centru za proučavanje odnosa znanosti i religije; Zagreb, 10. 4. 2024.