Radionice projekta Regulacija prostitucije u Hrvatskoj, 24.-26. 1. 2023.

Dana 24., 25. i 26. siječnja 2023. godine članovi istraživačkog tima projekta HRZZ-a Regulacija prostitucije u Hrvatskoj (IP-2018-1-3878) održali su radionice s donositeljima i provoditeljima politika, čiji je cilj bio zajednički donijeti smjernice za daljnje postupanje u ovom području

Na prvoj radionici sudjelovali su predstavnice/i Ministarstva rada i mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva pravosuđa, udruga HELP i TERRA te Kuće ljudskih prava, kao i Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova sa suradnicama, Pučka pravobraniteljica te profesorica s Pravnog fakulteta u Zagrebu. Na drugoj radionici sudjelovali su policijski službenici iz Zagreba, Splita i Rijeke, a na trećoj suci općinskih prekršajnih sudova iz Zagreba i Splita.

Na početku svake od tih radionica članovi istraživačkog tima okupljenima na radionici predstavili su rezultate istraživanja (s naglaskom na analizu javnih politika, sudske prakse, intervjua s donositeljima i provoditeljima politika, intervjua s osobama koje se bave prostitucijom) nakon čega je slijedila zajednička rasprava o uočenim problemima, kao i potencijalnim rješenjima.

Sudionici iz svih grupa usuglasili su se u stavu da bi prekršajno djelo „odavanja prostituciji“ trebalo ukinuti jer je zastarjelo i neusklađeno s međunarodnim standardima, a djelovanje policijskog i pravosudnog aparata usmjeriti na prisilnu prostituciju. Nadalje su se usuglasili kako je potrebno raditi na osnaživanju osoba koje se bave seksualnim radom, odnosno uspostavom sustava podrške, kao i strategija izlaska. Istaknuli su kako je problem prostitucije kompleksan te da njegovo adresiranje zahtijeva široku društvenu akciju i političku volju za donošenjem efikasnih politika, pri čemu istraživanje provedeno u okviru projekta Regulacija prostitucije u Hrvatskoj vide kao kvalitetan temelj za daljnje rasprave i zagovaranje promjena.

Projekt Regulacija prostitucije u Hrvatskoj

Također provjeri

Predstavljanje platforme „Put karijere“ na 2. konferenciji školskih psihologa – „Horizonti snage“

Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (29. 2. – 1. 3. 2024.) održana je 2. konferencija… Pročitaj više o Predstavljanje platforme „Put karijere“ na 2. konferenciji školskih psihologa – „Horizonti snage“