Dr. sc. Sara Ursić na stručnom skupu “Knjižnice – motor (ne)idealnog grada”; Rijeka, 2. 12. 2022.

Dr. sc. Sara Ursić je sudjelovala na stručnom skupu Knjižnice – motor (ne)idealnog grada koji se održao 2. prosinca 2022. u Rijeci. Međunarodni stručni skup je organiziran povodom 60. obljetnice osnivanja Gradske knjižnice Rijeka, a skup je okupio sociologe, urbaniste, bibliotekare, poduzetnike te ravnatelje knjižnica u Hrvatskoj i regiji

Dr. sc. Sara Ursić je u izlaganju Svakodnevni grad – knjižnice kao treće mjesto analizirala značenje knjižnice u suvremenom gradu. Autorica je zaključila da knjižnicu prije svega moramo doživjeti, a onda i analizirati kao lokus svakodnevnice. Razvoj knjižnice se treba oslanjati na činjenicu da se radi o kulturnoj instituciji koja je u svojoj srži otporna i prilagodljiva, odnosno održiva i treba iskoristiti poziciju gotovo idealnog prostora suvremenog grada za implementaciju razvojnih ciljeva grada poput jačanja socijalne kohezije, edukacije lokalne zajednice i vidljivosti grada unutar mreže gradova. Važno je imati na umu korisnika koji nije, kako Lefebvre kaže, „dosta neprijatna ličnost koja prlja ono što joj se prodaje novo i svježe“ već je nositelj i aktivni sudionik transformacije.

Dr. sc. Sara Ursić

Također provjeri

Tribina „Sportska infrastruktura grada Zagreba: jučer, danas, sutra“; Zagreb, 25. 3. 2024.

Tribina „Sportska infrastruktura grada Zagreba: jučer, danas, sutra“ održana je 25. ožujka 2024. u Multimedijalnoj… Pročitaj više o Tribina „Sportska infrastruktura grada Zagreba: jučer, danas, sutra“; Zagreb, 25. 3. 2024.