Znanstveno-stručni skup “Gorjani – mjesto, ljudi, identitet, baština”; Gorjani, 19.-21. 10. 2022.

U malom, ali povijesnom, arheološkom i kulturnom baštinom prebogatom slavonskom mjestu Gorjani, nedaleko Đakova, od 19. do 21. listopada 2022. godine održana je velika znanstveno-stručna konferencija naslovljena: “Gorjani – mjesto, ljudi, identitet, baština”. Organizator skupa bila je Općina Gorjani, dok su suorganizatori bili Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Hrvatsko katoličko sveučilište, Hrvatski institut za povijest, Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatski restauratorski zavod

Foto: Općina Gorjani

Na skupu je prezentirano 37 priopćenja podijeljenih u uvodna predavanja i 8 sekcija (Gorjani u povijesnoj retrospektivi I-III; Demografski, društveni i kulturni razvoj Gorjana I-III; Arheološka istraživanja i baština Gorjana I-II), a sudjelovalo je više od četrdeset znanstvenika među kojima s Instituta Pilar dr. sc. Nenad Pokos, dr. sc. Ivo Turk, dr. sc. Ivana Žebec Šilj i dr. sc. Dražen Živić, koji je ujedno bio i predsjednik Programskog odbora.

Tijekom svečanog otvaranja skupa brojnim nazočnima obratio se, među ostalim uzvanicima, i ravnatelj Instituta Pilar, prof. dr. sc. Željko Holjevac. Na skupu je trećeg dana sudjelovala i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Uz radni dio, sudionici su obišli i arheološka nalazišta u Gorjanima te bili primljeni u Nadbiskupskom domu u Đakovu, gdje su nazočne pozdravili pomoćni biskup đakovačko-osječki mons. Ivan Ćurić i nadbiskup u miru mons. Marin Srakić.

U sklopu skupa priređena je i arheološka izložba naslovljena “Gorjani – pod suncem, pod zemljom”.

Skup su financijski potpomogli Općina Gorjani i vukovarska prijevoznička tvrtka “Čazmatrans”.

Plakat skupa | Program skupa | Programska knjižica

Plakat skupa | Program skupa | Programska knjižica

Također provjeri

Dr. sc. Anja Wertag na konferenciji Empirijska istraživanja u psihologiji; Beograd, 22.-24. 3. 2024.

Dr. sc. Anja Wertag sudjelovala je od 22. do 24. ožujka 2024. na međunarodnoj konferenciji… Pročitaj više o Dr. sc. Anja Wertag na konferenciji Empirijska istraživanja u psihologiji; Beograd, 22.-24. 3. 2024.