Znanstvenici Instituta na studijskom putovanju u Gradišću, 14.-15. 10. 2022.

Znanstvenici Instituta Pilar, djelatni i umirovljeni, sudjelovali su 14. i 15. listopada 2022. u studijskom putovanju u Gradišće. Posjetili su gradišćanske Hrvate koji žive u zapadnoj Mađarskoj i susjednoj austrijskoj saveznoj pokrajini Burgenland (Gradišće)

Znanstvenici Instituta u dvorcu knezova Esterhazyjevih u Željeznom (Eisenstadt) te ispred Zbirke sakralne umjetnosti Hrvata u Mađarskoj u Prisiki

U zapadnoj Mađarskoj razgledali su Zbirku sakralne umjetnosti Hrvata u Mađarskoj u Prisiki. Predmete za Zbirku desetljećima je skupljao vlč. Štefan Dumović, koji u svojoj 82. godini još služi kao župnik u susjednom Hrvatskom Židanu. Zbirku je 2008. u njegovoj rodnoj kući u Prisiki otvorila Hrvatska državna samouprava u Mađarskoj. Pilarovce je dočekao Andrija Handler, ravnatelj Zbirke, a susreli su se i s vlč. Dumovićem.

U nastavku putovanja posjetili su Koljnof blizu Soprona. Među ostalim, razgledali su spomenik žrtvama Prvog svjetskog rata, spomenik 450. obljetnici doseljenja Hrvata (1533.-1983.) i spomenik Sopronskom plebiscitu iz 1921. na kojem se većina stanovnika grada i okolice, nakon raspada Austro-Ugarske i određivanja sadašnjih granica, izjasnila protiv priključenja Austriji i za ostanak u Madjarskoj.

Planirani posjet poznatoj vinariji Mate Klikovića u gradišćansko-hrvatskom Cogrštofu nije se realizirao zbog spriječenosti vlasnika, a Pilarovci su posjetili Nežidersko jezero i gradišćansko-hrvatski Trajštof te razgledali barokni dvorac knezova Esterhazyjevih u Željeznom (Eisenstadt), glavnom gradu pokrajine Gradišće (Burgenland). U njemu je djelovao i Joseph Haydn (1732.-1809.), glasoviti skladatelj koji je volio i koristio narodne napjeve gradišćanskih Hrvata.

Također provjeri

Potpisan Programski ugovor s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, 28. 12. 2023.

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja potpisani su 28. prosinca 2023. programski ugovori sa skupinom javnih… Pročitaj više o Potpisan Programski ugovor s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, 28. 12. 2023.