Dr. sc. Vinicije B. Lupis na Večeri L. M. Rogowskog u Kneževom dvoru; Dubrovnik, 10. 9. 2022.

U suradnji Dubrovačkog simfonijskog orkestra, Državnog arhiva u Dubrovniku i Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, u subotu 10. rujna 2022. u Kneževom dvoru održala se Večer L. M. Rogowskog

– Dulist.hr: DUBROVNIK U POZNO LJETO Večer L. M. Rogowskog u Dvoru, 11. 9. 2022.
– Dubrovnik.hr: ROGOWSKI KAO POVEZNICA POLJSKE I HRVATSKE Zamjenica Tepšić primila umirovljenu diplomatkinju Ursulu Dierzawsku Bukowsku, 9. 9. 2022.

Plakat za Večer L. M. Rogowskog u Kneževom dvoru; Dubrovnik, 10. 9. 2022.

Ludomir Michal Rogowski, poljski skladatelj, dirigent i glazbeni pisac, stigao je u Dubrovnik 1926. godine i u njemu je ostao cijeli život. Školovao se u Varšavi, potom u Leipzigu, te Münchenu i Rimu, a u Vilniusu je osnovao simfonijski orkestar kojem je bio šef-dirigent. Odlazi u Pariz i postaje međunarodno priznat skladatelj čija se djela izvode diljem svijeta. Dubrovačkom orkestru posvetio je svoje djelo Dubrovačke impresije, napisano 1950., koje donosi pet glazbenih oleografija nadahnutih prizorima koji su ga nadahnjivali. “Tu je toliko ljepote, i sunca i mora da čovjek ne zna od čega početi”, napisao je u svojem dnevniku.

Program večeri upotpunili su govornici koji su, svaki iz svoje perspektive, predstavili ovog velikog skladatelja i zaljubljenika u Grad. U glazbenom dijelu nastupio je gudački kvartet DSO-a. Na Večeri L. M. Rogowskog sudjelovali su Denis Ajduković, prof. Goran Končar, dr. sc. Vinicije B. Lupis, Nikolina Pozniak i Felix Spiller.

– Dubrovački vjesnik: ROGOWSKI O DUBROVNIKU, DUBROVČANI O ROGOWSKOM. Predstavljeno drugo izdanje knjige o dubrovačkom Poljaku koji je zračio posebnom energijom, 4. 10. 2019.

Područni centar Dubrovnik

Također provjeri

Sporazum o suradnji Instituta Pilar s Gradskim muzejom Korčula; Korčula, 8.-9. 4. 2024.

Institut društvenih znanosti Ivo Pilar i Gradski muzej Korčula sklopili su u gradu Korčuli 8.… Pročitaj više o Sporazum o suradnji Instituta Pilar s Gradskim muzejom Korčula; Korčula, 8.-9. 4. 2024.