Dr. sc. Vinicije B. Lupis: Prilog poznavanja likovnih i kulturnih veza Dubrovnika i Bugarske uz osvrt na slikarstvo Vlaha Bukovca, 2. 6. 2022.

U sklopu programa obilježavanja 100. godišnjice smrti Vlaha Bukovca, 2. lipnja 2022. u Kući Bukovac gostovao je dr. sc. Vinicije B. Lupis, znanstveni savjetnik, voditelj Područnog centra Dubrovnik Instituta Pilar predavanjem pod naslovom “Prilog poznavanja likovnih i kulturnih veza Dubrovnika i Bugarske uz osvrt na slikarstvo Vlaha Bukovca”. Iz medija

– Dubrovnik Net: Održano predavanje dr. sc. Vinicija B. Lupisa u Kući Bukovac, 3. 6. 2022.

Kao znanstvenik koji dugi niz godina radi na proučavanju baštinskih veza istoka i Dubrovnika, dr. sc. Lupis je okupljenima predstavio teme bugarsko-dubrovačkih povijesnoumjetničkih veza, s naglaskom na Bukovcu.

Povezanost Dubrovnika i Bugarske datira još od XIII. stoljeća i uz znane političke veze zrcali se i u boravku jednog bugarskog kovača Georgiusa Bulgarusa 1282. godine. Renesansna slika Gospe s Kristom iz armenske crkve sv. Kevorka u Plovdivu datira se u početak XVI. stoljeća i vezuje se za dubrovački likovni krug. Ujedno, radi se o prvoj renesansnoj slici pronađenoj u Bugarskoj.

U Nacionalnoj galeriji u Sofiji čuvaju se djela Vlaha Bukovca i Mata Celestina Medovića, koji su utjecali na bugarsku likovnu scenu. Dr. sc. Lupis posebno je naglasio utjecaj Dubrovnika kao mjesta likovne inspiracije na bugarske slikare Benča Jordanova Obreškova i Maria Žekova, koji su iza sebe ostavili cijeli niz dubrovačkih pejzaža. Bilo je tu riječi i o drugim bugarskim slikarima, kao i o carigradskom fotografu Pascalu Sebahu, koji je na poseban način povezao Hrvate i Bugare jer su u njegovom carigradskom fotoateljeu portretirani brojni bugarski uglednici, ali i hrvatski brodovlasnici. Svakako, kulturne i umjetničke veze Dubrovnika i Bugarske možemo pratiti od XIII. do XX. stoljeća. One su bile u nekim stoljećima intenzivnije i predstavljaju bitne sastavnice obaju nacionalnih identiteta.

Iz medija

– Dubrovnikportal.com: Predavanje Vinicija B. Lupisa 2. 6. 2022. u Kući Bukovac, 31. 5. 2022.
– Cro-cultura.com: Sve o Bukovcu u Bugarskoj doznajte na predavanju dr. sc. Vinicija B. Lupisa u Kući Bukovac, 31. 5. 2022.

Područni centar Dubrovnik

Također provjeri

Dr. sc. Saša Mrduljaš: Ne može Dodik računati s potporom Hrvatske u odvajanja RS-a od BiH…, 8. 1. 2024.

Portal Hrvatskog kulturnog vijeća 8. siječnja 2024. objavljuje razgovor s dr. sc. Sašom Mrduljašem pod… Pročitaj više o Dr. sc. Saša Mrduljaš: Ne može Dodik računati s potporom Hrvatske u odvajanja RS-a od BiH…, 8. 1. 2024.