Znanstvenici Instituta Pilar na 6. hrvatskom socijalnom tjednu HBK-a, 22.-23. 10. 2021.

Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve Hrvatske biskupske konferencije organizirao je 22. i 23. listopada 2021. godine 6. hrvatski socijalni tjedan, koji se održao u prostorijama HBK-a, a koji se mogao pratiti i putem internet platformi. Tema skupa: “Demografija, iseljavanje, migracije”, izuzetno je društveno aktualna i znanstveno relevantna. Iz medija

Znanstvenici Instituta Pilar na 6. hrvatskom socijalnom tjednu HBK-a, 22.-23. 10. 2021.

Kroz plenarna predavanja i panele svoja priopćenja je izložilo tridesetak uglednih poznavatelja ove problematike – demografa, sociologa, teologa, psihologa, povjesničara… Svečanom otvaranju skupa nazočili su brojni hrvatski biskupi, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, predstavnici hrvatske izvršne i zakonodavne vlasti, znanstvenih i drugih institucija i ustanova, sindikata, medija…

Na 6. hrvatskom socijalnom tjednu zapaženim su priopćenjima sudjelovali i znanstvenici Instituta Pilar. Prvoga su dana skupa plenarna izlaganja održali pomoćnik ravnatelja Instituta dr. sc. Dražen Živić (“Aktualni demografski trendovi i njihove posljedice na hrvatsko društvo”), dr. sc. Nenad Pokos (“Suvremeno iseljavanje iz Hrvatske”) i dr. sc. Rebeka Mesarić Žabčić (“Useljeništvo i povratništvo: iskustva i izazovi”). Drugoga je dana u panelu Demografija I, priopćenje na temu “Brak i obitelj u Hrvatskoj u demografskom kontekstu” predstavila dr. sc. Andreja Brajša-Žganec.

Nakon završetka skupa javnosti je predstavljena Deklaracija u čijoj su izradi svojim prijedlozima pridonijeli i znanstvenici Instituta koji su sudjelovali na 6. hrvatskom socijalnom tjednu.

Iz medija

– Hrvatski katolički radio: Dnevnik HKR, 25. 10. 2021.

Na panelu Demografija održanom u zgradi Hrvatske biskupske konferencije (HBK) u Zagrebu u sklopu Šestog hrvatskog socijalnog tjedna govornici su prikazali negativne demografske trendove, upozorivši na opasnost odgađanja primjene mjera demografskih politika. Pomoćnik ravnatelja Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar dr. sc. Dražen Živić upozorio je da je Hrvatska u dubokoj demografskoj krizi koja je počela još šezdesetih godina protekloga stoljeća. Dr. sc. Živić smatra da demografska obnova, sa svim svojim parcijalnim politikama – populacijskom, migracijskom, obiteljskom, stambenom, ekonomskom, socijalnom, poreznom i regionalnom mora biti u funkciji usporavanja te zaustavljanja negativnih demografskih trendova.

– Večernji list: Crkva: Populacijska politika treba biti pronatalitetna i blago migracijska, 25. 10. 2021.

Jedan od sudionika skupa bio je i demograf dr. sc. Nenad Pokos koji ističe: – Iščekujući donošenje Strategije demografske revitalizacije, koja još nije spremna za javno savjetovanje zbog, kako kažu nadležni, usklađivanja sa zakonskom regulativom, Crkva je donijela Deklaraciju. Ako Strategiju demografske revitalizacije, većim dijelom završenu prije godinu i pol, trebaju potvrditi Vlada i Sabor, nejasno je zašto se toliko odugovlači. U drugim državama s tako katastrofalnom demografskom situacijom zastupnici bi danonoćno zasjedali dok se ne „uskladi zakonska regulativa”.
Naglasak u Deklaraciji, dodaje, stavljen je i na donošenje jasne imigracijske politike. Pokos kaže da znatno brže raste broj doseljenih stranaca od povratnika pa smo 2018. prvi put imali više doseljenih stranaca (66,9%) od hrvatskih državljana, a lani je taj udio povećan na 74,7%. Zato treba što prije donijeti i Strategiju migracijske politike.

– Glas Koncila: Šesti hrvatski socijalni tjedan, 31. 10. 2021., str. 4, 29 i 31.


 

 

 

 

Dr. sc. Dražen Živić

Dr. sc. Nenad Pokos

Dr. sc. Rebeka Mesarić Žapčić

 

 

 

Videozapisi 6. hrvatskog socijalnog tjedna

Također provjeri

Objavljen 33. broj časopisa PILAR

Iz tiska je izašao 33. broj Časopisa za društvene i humanističke studije PILAR. Broj donosi… Pročitaj više o Objavljen 33. broj časopisa PILAR