Istraživački tim projekta CHIEF na konferenciji ESA-e “Sociological Knowledges for Alternative Futures”; Barcelona, 31. 8. – 3. 9. 2021.

U Barceloni se od 31. kolovoza do 3. rujna 2021. u organizaciji ESA-e (European Sociological Association) održavala 15. konferencija pod naslovom Sociological Knowledges for Alternative Futures. Zbog pandemijskih okolnosti konferencija se održala online, a okupila je više od 3.800 sudionika

Izlaganja su organizirana u 37 tematskih blokova u okviru kojih su se održavale sesije. Pilarov istraživački tim H2020 projekta CHIEF na konferenciji je sudjelovao s pet istraživača i istraživačica, odnosno s tri izlaganja koja su se temeljila na podatcima prikupljenim u različitim radnim paketima.

Marko Mustapić, Goran Milas i Vanja Dergić su pod naslovom Cultural participation and cultural transmission among youth in Croatia na temelju podataka prikupljenih u radnim paketima 2 (anketa i intervjui s učenicima srednjih škola) i 5 (dubinski intervjui s mladima i starijim članovima njihovih obitelji) prezentirali zastupljenost pojedinih oblika kulturne participacije među mladima i različite načine međugeneracijskog prijenosa kulturnih obrazaca u obitelji. Anketno istraživanje je pokazalo da mladi pokazuju vrlo ograničeno zanimanje za tradicionalne oblike kulture, uključujući i kulturnu participaciju. Ujedno su i kvalitativni i kvantitativni podatci istraživanja pokazali da su utjecaji škole i roditelja vrlo ograničeni i da se adolescenti u tom smislu oblikuju poglavito u interakciji s vršnjacima.

Dino Vukušić, Rašeljka Krnić i Vanja Dergić su na temelju rezultata etnografskog istraživanja obavljenog u sklopu radnog paketa 7 (Angažman mladih u kulturnim praksama) prezentirali izlaganje pod naslovom Towards a New Urban Community: Ethnography of ‘BEK’ Squat in Zagreb. Kroz analizu empirijskog materijala zaključili su da se o BEK-u može govoriti kao o hibridnom modelu skvotiranja. Naime, inicijalno zamišljen kao skvot BEK svojim djelovanjem postaje neformalni socijalni centar. Ta neformalna organizacija nastoji potaknuti veću participaciju mladih u društvu. Mladi su okupljeni oko zajedničkih ideja rješenja društvenih problema kojima su izloženi, a njihova participacija za cilj ima inkluzivno djelovanje prema mladima u Zagrebu, ponajprije pripadnicima supkulturnih grupa.

Andrej Ivan Nuredinović i Dino Vukušić su na temelju podataka znatnim dijelom prikupljenih u okviru radnog paketa 4 (Kvalitativno istraživanje u neformalnim obrazovnim okruženjima) izlagali pod naslovom A Time of Disasters – What Can We Learn from Mobilization of Ultras Subculture in Croatia? U izlaganju su prikazani rezultati terenskog istraživanja uloge pripadnika ultras supkulture u saniranju šteta nakon dvaju razornih potresa 2020. godine u Zagrebu i Petrinji. Autori su analizirali složene odrednice kolektivnog identiteta navijačkih skupina koje dovode do njihove mobilizacije u kriznim situacijama, poput ugroza od potresa. Također, pokazali su kako pojedini aspekti kolektivnog djelovanja navijačkih skupina i njihovih ritualnih akcija karakteristični za tu supkulturu povećavanju njihovu organizacijsku moć i društveno odgovorno djelovanje.

Projekt CHIEF

Također provjeri

Sporazum o suradnji Instituta Pilar s Gradskim muzejom Korčula; Korčula, 8.-9. 4. 2024.

Institut društvenih znanosti Ivo Pilar i Gradski muzej Korčula sklopili su u gradu Korčuli 8.… Pročitaj više o Sporazum o suradnji Instituta Pilar s Gradskim muzejom Korčula; Korčula, 8.-9. 4. 2024.