Istraživački tim projekta CHIEF na konferenciji CESH/ISHPES 2021: Sport and Politics from Antiquity to the Modern Day, 14.-16. 9. 2021.

U Lisabonu se od 14. do 16. rujna 2021. u organizaciji CESH-a (European Committee for Sports History) i ISHPES-a (International Society for the History of Physical Education and Sport) održavala međunarodna znanstvena konferencija pod naslovom Sport and Politics from Antiquity to the Modern Day. Zbog pandemijskih okolnosti konferencija se održala u hibridnom formatu, pri čemu je dio sudionika izlagao online.ISHPES / CESH

Benjamin Perasović, Marko Mustapić i Ivan Hrstić su na temelju podataka znatnim dijelom prikupljenih u okviru radnog paketa 4 (Kvalitativno istraživanje u neformalnim obrazovnim okruženjima) održali online izlaganje pod naslovom The Demise of Yugoslavia and Football: The roots of the ultras subculture in Croatia. U izlaganju su prikazani rezultati istraživanja o pojavi i razvoju navijačke subkulturalne scene od početka 1980-ih. To je razdoblje liberalizacije unutar tadašnjeg socijalističkog društvenog uređenja u Jugoslaviji praćeno brojnim drugim društvenim, ekonomskim, kulturnim i političkim procesima koji su na kraju doveli do ratova i početka konačnog raspada Jugoslavije 1991.

Analiza nastanka navijačke supkulture u Hrvatskoj u razdoblju kasnog socijalizma višestruko je značajna, kako zbog razumijevanja kultura mladih u okviru tadašnjeg društvenog konteksta tako i zbog razumijevanja nekih današnjih bitnih odrednica ultras supkulture u suvremenom hrvatskom društvu. Znanstvenim pristupom ovom fenomenu izbjegnute su uobičajene mistifikacije koje o navijačkoj sceni iz tog razdoblja postoje u javnosti i akademskoj zajednici, a posebno u pojedinim medijskim arenama. Naime, u fokusu izlaganja su navijači nogometnih klubova kao specifičan supkulturni akter koji djeluje u sinergiji s drugim supkulturama mladih u tom razdoblju. Uz nasilje i nacionalizam kao ključnih odrednica supkulturnog stila nogometnih huligana tog doba, predmet analize su i sam proces supkulturalizacije koji je stvorio specifičan supkulturni stil nogometnog huligana, sa svim njegovim ostalim odrednicama, i koji je trajno obilježio omladinsku i društvenu scenu 1980-ih u Hrvatskoj, ali u i drugim dijelovima tadašnje Jugoslavije.

Projekt CHIEF

Također provjeri

Objavljen 33. broj časopisa PILAR

Iz tiska je izašao 33. broj Časopisa za društvene i humanističke studije PILAR. Broj donosi… Pročitaj više o Objavljen 33. broj časopisa PILAR