Znanstvena konferencija “Intelektualne veze između Hrvatske i Slovačke”, 18. 6. 2021.

Na Sveučilištu u Zadru održana je 18. lipnja 2021. znanstvena konferencija „Intelektualne veze između Hrvatske i Slovačke“. Konferenciju je pripremio Slovačko-hrvatski odbor za humanističke znanosti, koji vode prof. Martin Homza sa Sveučilišta Comenius u Bratislavi i Željko Holjevac, ravnatelj Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar

Znanstvena konferencija “Intelektualne veze između Hrvatske i Slovačke”; Zadar, 18. 6. 2021.

Slovačko-hrvatski odbor za humanističke znanosti djeluje od 2019. u okviru Programa suradnje između Ministarstva obrazovanja, znanosti, istraživanja i sporta Slovačke Republike i Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske s ciljem razvijanja bilateralne znanstvene i obrazovane suradnje zajedničkim aktivnostima u području povijesti, lingvistike, latinizma, povijesti umjetnosti, etnologije i arheologije.

Konferencija posvećena intelektualnih vezama između Hrvatske i Slovačke trebala se održati prošle godine, ali je zbog pandemije koronavirusa odgođena. Godinu dana kasnije konferencija je održana u hibridnom modelu, naime dijelom uživo uz pridržavanje važećih epidemioloških mjera i dijelom online. Pozdravne riječi uputili su zadarski prorektor prof. Zvjezdan Penezić, slovački veleposlanik u Hrvatskoj Nj. E. Peter Susko, dekan Filozofskog fakulteta u Bratislavi prof. Marián Zouhar, te Staša Skenžić iz hrvatskog Ministarstva znanosti i obrazovanja i Martina Klofáčova iz slovačkog Ministarstva obrazovanja, znanosti, istraživanja i sporta.

Nakon konferencije, na kojoj je ukupno 12 slovačkih i hrvatskih znanstvenika podnijelo svoja priopćenja, 19. lipnja održan je sastanak Slovačko-hrvatskog odbora. Odbor je zaključio da se izlaganja s konferencije tiskaju u drugom broju godišnjaka Studia Carpathico-Adriatica i da se sljedeće godine održi nova konferencija u Trnavi o arheologiji karpatsko-jadranske regije. Zaključke su potpisali supredsjedatelji Odbora, prof. Homza i prof. Holjevac, a uz njih i predstavnici dva ministarstva – Martina Klofáčova iz Ministarstva obrazovanja, znanosti, istraživanja i sporta Slovačke Republike i Staša Skenžić iz Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Studia Carpathico-Adriatica

Također provjeri

Sporazum o suradnji Instituta Pilar s Gradskim muzejom Korčula; Korčula, 8.-9. 4. 2024.

Institut društvenih znanosti Ivo Pilar i Gradski muzej Korčula sklopili su u gradu Korčuli 8.… Pročitaj više o Sporazum o suradnji Instituta Pilar s Gradskim muzejom Korčula; Korčula, 8.-9. 4. 2024.