Institut Pilar suorganizator znanstvenog skupa HRVATSKO PROLJEĆE 1971.-2021., 16.-17. 6. 2021.

Institut društvenih znanosti Ivo Pilar i Hrvatski institut za povijest suorganizatori su znanstvenoga skupa koji je 16. i 17. lipnja 2021. održan u Matici hrvatskoj kao glavnom organizatoru. Znanstveni skup je održan u povodu 50. obljetnice Hrvatskog proljeća i na njemu je podneseno 25 priopćenja utemeljenih na istraživačkim prinosima o Hrvatskom proljeću ili inovativnim promišljanjima Hrvatskoga proljeća iz perspektive povijesti, demografije, ekonomije, znanosti o književnosti i književnosti, lingvistike, drame, glazbe itd.

Program skupa HRVATSKO PROLJEĆE 1971.-2021., 16.-17. 6. 2021.

Hrvatsko proljeće je nacionalni pokret i važna postaja na putu prema hrvatskoj nacionalnoj i državnoj emancipaciji. Nakon što je hrvatski narod – u stoljetnom razvojnom luku od Ljudevita Gaja i njegova elitnog kruga preporoditelja do Stjepana Radića koji je nacionalnu ideju donio u svaki hrvatski dom – izrastao u modernu europsku naciju, ostalo je otvorenim pitanje konstituiranja nacionalne države kao krajnjeg cilja svakog nacionalnog pokreta. Matica hrvatska je bila jedno od važnih središta „proljećarskih“ strujanja 1971. i zato se današnja Matica prihvatila domaćinstva ovoga skupa, no Hrvatsko proljeće je širi proces koji obuhvaća pripremne godine prije 1971. kao i odjeke poslije te godine sa specifičnom simboličnom težinom. U njemu su važnu ulogu imali pojedinci, studenti i različite druge društvene skupine u pojedinim krajevima u Hrvatskoj i među Hrvatima izvan Hrvatske, a na skupu je bilo riječi i o temama kao što su nogomet, glazba i sl.

Nacionalni pokret 1971. doživio je slom, a s progonom „proljećara“ uslijedila je i hrvatska „šutnja“, ali je taj pokret oslobodio pokretačku energiju koja je na neki način nagovijestila stvaranje samostalne hrvatske države dvadeset godina kasnije. A u toj novoj državi, prije 30 godina, osnovan je i Institut Pilar koji je danas najveći i središnji javni institut u području društvenih znanosti u Hrvatskoj i koji svojim djelovanjem pripomaže razvojnim procesima u suvremenom hrvatskom društvu.

Program skupa HRVATSKO PROLJEĆE 1971.-2021.

Također provjeri

Predstavljanje platforme „Put karijere“ na 2. konferenciji školskih psihologa – „Horizonti snage“

Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (29. 2. – 1. 3. 2024.) održana je 2. konferencija… Pročitaj više o Predstavljanje platforme „Put karijere“ na 2. konferenciji školskih psihologa – „Horizonti snage“