Asistenti Josip Razum i Dora Popović u istraživanju o političkoj polarizaciji objavljenom u Nature Human Behaviour

Globalna replikacijska studija o političkoj polarizaciji „The general fault in our fault lines“ nedavno je objavljena u časopisu Nature Human Behaviour. Projekt je vodio profesor Kai Ruggeri sa Sveučilišta Columbia, u suradnji s mladim istraživačima iz više od 40 zemalja. Kao dio istraživačkoga tima u Hrvatskoj, u istraživanju su sudjelovali i asistenti Instituta Josip Razum i Dora Popović

– Studija: The general fault in our fault lines, 22 April 2021

Posljednjih godina raste uvjerenje o porastu političke polarizacije u različitim državama svijeta. Ovaj je problem zainteresirao znanstvenike s Harvarda koji su eksperimentalnim nacrtom uspjeli dokazati da pripadnici jedne političke skupine često precjenjuju negativne percepcije pripadnika druge političke skupine, ukazujući na to da politička polarizacija nije toliko ekstremna kako se najčešće prikazuje u medijima.

Ti su nalazi nedavno replicirani u globalnoj studiji „The general fault in our fault lines“ provedenoj u 26 zemalja svijeta i publiciranoj u časopisu Nature Human Behaviour. Nalazi potvrđuju kako u gotovo svim testiranim zemljama, uključujući Hrvatsku, prilikom rasprave o različitim političkim pitanjima ljudi percipiraju političku polarizaciju većom nego što uistinu jest. U pojedinim zemljama nalazi također potvrđuju da jednostavna intervencija, poput informiranja o pogrešnim percepcijama, može dovesti do smanjenja negativnih atribucija prema pripadnicima druge političke skupine.

Studija se može pronaći na: https://www.nature.com/articles/s41562-021-01092-x

Dora Popović

Josip Razum

Također provjeri

Projekt CROIDENT: Boka – izvor brojnih istraživanja dr. sc. Domagoja Vidovića, 11. 4. 2024.

U Domu kulture “Josip Marković” u Donjoj Lastvi 11. travnja 2024. jezikoslovac i onomastičar dr.… Pročitaj više o Projekt CROIDENT: Boka – izvor brojnih istraživanja dr. sc. Domagoja Vidovića, 11. 4. 2024.