Znanstvenici pozivaju „internetske divove“ na pomoć pri rješavanju problema ovisničkog online ponašanja

Znanstvenici koji su apelirali na velike internetske kompanije, tzv. „internetske divove“, da im pomognu u borbi s problematičnim online ponašanjem sada traže pomoć javnosti u vezi s novim istraživačkim projektima kojima je cilj prevladavanje ovisnost o Internetu

COST akcija Europska mreža za problematičnu uporabu interneta, posvećena problematičnoj uporabi interneta, organizira 28. travnja 2021. godine online međunarodni festival znanosti i umjetnosti pod nazivom „Problematična uporaba interneta – glas javnosti“.

Cilj ove COST akcije je podizanje svijesti o problematičnoj uporabi interneta. Također, cilj je konzultirati se s javnosti kako bi se utvrdile smjernice o istraživačkim projektima vezanim uz ovisnost o internetu koji bi bili „usmjereni na osobu“.

Podizanje svijesti o problematičnoj uporabi interneta postao je gorući problem današnjice. Globalni teret bolesti povezan sa psihičkim poremećajima i ovisnostima prepoznat je u cijelom svijetu, a predstavlja rastući izazov za zdravstvene sustave, posebice tijekom COVID-19 pandemije.

„Javnost mora bolje poznavati skrivene rizike interneta, poput ovisničkog kockanja, igranja videoigara, kupovanja i opasnosti koje internet nosi za ranjive skupine pojedinaca“, istaknula je Naomi Finenberg, profesorica sa Sveučilišta u Hertfordshireu i voditeljica COST akcije. „Moramo uključiti javnost da bismo mogli donositi kvalitetnije odluke o tome kako usmjeriti istraživanja o ovom problemu i saznati koje rezultate javnost očekuje od nas kao znanstvenika koji rade na europskim istraživačkim projektima“, dodaje profesorica Finenberg.

U svrhu poticanja rasprave, bit će organizirana četiri interaktivna panela.

Prvi panel bit će posvećen igranju online videoigara, pri čemu će se o kratkom filmu Dijete razgovarati s redateljem filma, glavnim glumcem i znanstvenicima u području istraživanja videoigara.

Sljedeća rasprava bit će usmjerena na korištenje društvenih mreža i uključivat će aktivnu raspravu o Netflixovom dokumentarnom filmu Socijalna dilema.

O igranju online videoigara raspravljat će se i kroz predstavljanje romana „Midasova igra“, pri čemu će autorica Abi Silver biti prisutna kako bi se zajedno s javnosti i znanstvenicima povela rasprava o problematičnoj uporabi interneta.

Fokus zadnjeg panela će biti na nošenju s problematičnom uporabom interneta, pri čemu će COST akcija predstaviti svoju knjigu samopomoći: Naučimo kako se nositi s problematičnom uporabom interneta

Pozivamo sve zainteresirane da se besplatno uključe u ovaj događaj. Oni koji bi voljeli biti uključeni i u razvoj istraživanja bit će zamoljeni da daju svoje mišljenje ili ispune kratku online anketu s ciljem boljeg razumijevanja potreba javnosti vezanih uz teme događaja.

Jezik događaja: engleski

Datum: 28. travnja 2021.

Vrijeme održavanja: od 10:00 do 18:30 (CET)

Registracija je besplatna putem ovog linka.

Pogledajte i Program

Dodatne informacije i kontakt – Julius Burkauskas: julius.burkauskas@lsmuni.lt.

Web stranica COST akcije

Web stranica Mreže

Također provjeri

Objavljen 33. broj časopisa PILAR

Iz tiska je izašao 33. broj Časopisa za društvene i humanističke studije PILAR. Broj donosi… Pročitaj više o Objavljen 33. broj časopisa PILAR