Dr. sc. Vinicije Lupis: ARMENSKI GENOCID: GRAD SV. VLAHA: Sebasta/Sivas – nekada i danas, 25. 4. 2021.

Slobodna Dalmacija i Dubrovački vjesnik objavili su 25. travnja 2021. autorski tekst dr. sc. Vinicija Lupisa pod naslovom “GRAD SV. VLAHA: Sebasta/Sivas – nekada i danas” u povodu 24. travnja – dana sjećanja na Armenski genocid. Članak je objavljen i na mrežnim stranicama urednika Armenian European Magazina

Dubrovački vjesnik: ARMENSKI GENOCID: GRAD SV. VLAHA: Sebasta/Sivas – nekada i danas, 25. 4. 2021.
– Facebook: Hakob Asatryan, Editor-in-Chief of the ORER Armenian European Magazine, 25. 4. 2021.

Kao i svake godine, 24. travnja komemorira se najstrašniji neosuđeni genocid dvadesetog stoljeća izvršen nad Armencima u suton Osmanskog Carstva. Armenski genocid – na armenskom Hayots tseghaspanutyun – značio je konačno rješenje biološkog uništavanja Armenaca, poslije niza pokolja tijekom više stoljeća na teritoriju njihove domovine Zapadne Armenije.

O Dubrovniku i Armencima

Dubrovnik je kao važno trgovačko središte između Istoka i Zapada bio stjecištem različitih naroda i kultura. Među brojnim strancima u Dubrovniku su boravili i Armenci. Posebna poveznica Dubrovnika i Armenije je i kult gradskog zaštitnika sv. Vlaha iz armenske Sebaste, uz starije gradske zaštitnike sv. Zenobija i sv. Zenobije, koji potječu iz Male Armenije, kao i kult Četrdeset sv. Mučenika iz Sebaste. Od dubrovačkih Armenaca, većinom trgovaca, u povijesti je ostala zabilježena kao najpoznatija osobnost lječnika triju papa Đura Baglivija – Armena. Dubrovčanin, nadbiskup Rajmund Jelić, bio je vjerskim poglavarom početkom XVIII. stoljeća katoličkih Armenaca u Maloj Aziji i dopisivao se s opatom Mkhitarom – utemeljiteljem katoličkog armenskoga reda mkhitarista.

Najvažnija poveznica Armenaca i Hrvata je isusovac Josip Marinović iz Perasta; on je napisao prvu povijest Armenaca na Zapadu, položivši tako temelj suvremenom istraživanju armenske povijesti u Europi. Dubrovčani su tijekom XIX. i početka XX. stoljeća održavali kontakte s Armencima, pa tako 1902. nadbiskup Sebaste, koja se danas turski zove Sivas, dolazi u Dubrovnik kako bi skupio novac za otkup groba sv. Vlaha iz ruku nevjernika.

Područni centar Dubrovnik

Također provjeri

Dr. sc. Lynette Šikić Mićanović: Potpora istraživanju beskućništva u Hrvatskoj i Švicarskoj – uspješna priča, 23. 1. 2024.

Portal švicarskog Federal Department of Foreign Affairs (FDFA) 23. siječnja 2024. objavljuje razgovor s dr.… Pročitaj više o Dr. sc. Lynette Šikić Mićanović: Potpora istraživanju beskućništva u Hrvatskoj i Švicarskoj – uspješna priča, 23. 1. 2024.