Dr. sc. Željko Holjevac na skupu u povodu 125. obljetnice smrti Ante Starčevića, 26. 2. 2021.

Na Fakultetu hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu održan je 26. veljače 2021. znanstveno-stručni skup „Otac Domovine – povijesna ostavština za hrvatsku budućnost“. Skup je organiziran u povodu 125. obljetnice smrti Ante Starčevića

Prof. dr. sc. Gordan Ravančić, doc. dr. sc. Vlatka Vukelić, prof. dr. sc. Pavo Barišić i prof. dr. sc. Željko Holjevac

Ravnatelj Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar prof. dr. sc. Željko Holjevac u svom obraćanju usporedio je značaj Ante Starčevića u kontekstu Europske unije. Njegova je državotvorna misao u vidu samostalnosti važna i u ovim pandemijskim uvjetima, kako na lokalnome, tako i globalnom kontekstu…

Cilj skupa bio je prikazati i raspraviti različite aspekte političke, pravne, društvene i filozofske Starčevićeve djelatnosti te rasvijetliti njegovo vizionarstvo i aktualnosti. Prema mišljenju organizatora, mnoge su njegove ideje, prije svega one državotvorne, ostale i danas aktualne, jer su duboko utjelovljene u hrvatsko suvremeno društveno djelovanje i političko zakonodavstvo. Upravo zbog naknadnih interpretacija njegovih državnopravnih zamisli i ideja te preuzimanjem njegove politike potrebno je na akademskoj razini sustavno, cjelovito i interdisciplinarno sintetizirati njegovo djelovanje temeljeno na znanstveno-metodološkom aparatu. Znanstvenici su iz više različitih ustanova na interdisciplinaran način iznova osvjetljavali Starčevićev lik i djelo. Znanstveno-stručni skup se održao u četiri sesije, a među izlagačima su bili Željko Holjevac, Pavo Barišić, Slobodan Prosperov Novak, Marko Trogrlić, Alexander Buczynski, Stjepan Matković, Vlatka Vukelić, Vladimir Šumanović i Krešimir Bušić.

– Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu: Otac Domovine – povijesna ostavština za hrvatsku budućnost, 26. 2. 2021.

Također provjeri

Znanstveni susreti u Institutu Pilar na temu rada za opće dobro; Vukovar, 25. 1. 2023.

U prostorijama Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, Područni centar Vukovar 25. siječnja 2023. održana su… Pročitaj više o Znanstveni susreti u Institutu Pilar na temu rada za opće dobro; Vukovar, 25. 1. 2023.