Dr. sc. Vinicije B. Lupis na međunarodnom skupu “Benediktinsko monaštvo i njegovo nasljeđe”, Zadar, 17. 9. 2020.

Na međunarodnom znanstvenom skupu “Vrijeme, prostor i duhovnost: Benediktinsko monaštvo i njegovo nasljeđe” – Zadar, 17. rujna 2020. dr. sc. Vinicije B. Lupis, znanstveni savjetnik i voditelj Područnog centra Dubrovnik Instituta Pilar održao je predavanje “Kulturna baština benediktinskog samostana sv. Marije od Kaštela u Dubrovniku”.Program | Iz medija

Program skupa “Vrijeme, prostor i duhovnost: Benediktinsko monaštvo i njegovo nasljeđe”; Zadar, 17. rujna 2020.

U povodu jedanaest stoljeća nazočnosti benediktinki u Zadru, u organizaciji Samostana sv. Marije, Katoličko bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu, Teološko-katehetskog odjela Sveučilišta u Zadru te u suorganizaciji Dipartimento di Studi medioevali, umanistici e rinascimentali dell Università Cattolica del Sacro Cuore di Milano, Universita di Firenze, Dipartimento di lettere classiche, Studi Longobardi, pod pokroviteljstvom Zadarske nadbiskupije, održao se međunarodni znanstveni skup o benediktinskom monaštvu i njihovoj duhovnosti pod nazivom “Vrijeme, prostor i duhovnost: Benediktinsko monaštvo i njegovo nasljeđe – Time, Space and Spirituality: Benedectine Monasticism and Its Legacy”. Skup je održan 17. rujna 2020. u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru. Pokrovitelj skupa je bila Zadarska nadbiskupija a održavanje skupa pomogli su Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH, Sveučilište u Zadru, Zadarska nadbiskupija i Samostan benediktinki sv. Marije u Zadru.

Skup je održan povodom 11 stoljeća prisutnosti benediktinki sv. Marije u Zadru koji su po svom tisućljetnom trajanju najstarija redovnička zajednica u Hrvatskoj (920. – 2020.) i druga su najstarija ženska benediktinska zajednica u svijetu (nakon jedne zajednice u Francuskoj).
Skup je okupio 27 predavača iz Hrvatske i Italije.

Iz medija

– 057info: Znanstveni skup u povodu 11 stoljeća benediktinki u Zadru, 11. 9. 2020.
– Zadarski list: Život pod svodovima Sv. Marije započeo je prije 1100 godina…, 18. 9. 2020.
– IKA: Održan skup povodom 11 stoljeća prisutnosti benediktinki u Zadru, 18. 9. 2020.

Područni centar Dubrovnik

Također provjeri

Maja Kućar: “Inteligencija – od znanstvenog gledišta do svakodnevnih mitova”; Festival znanosti, 22.-26. 4. 2024.

Asistentica iz Područnog centra Varaždin – Maja Kućar, održala je na Festivalu znanosti predavanje pod… Pročitaj više o Maja Kućar: “Inteligencija – od znanstvenog gledišta do svakodnevnih mitova”; Festival znanosti, 22.-26. 4. 2024.