Dr. sc. Vinicije B. Lupis o pelješkoj obitelji Lupis iz Nakovane i njenom riječkom ogranku, 23. 7. 2020.

Portal Novi list 23. srpnja 2020. objavljuje članak pod naslovom “Dometi: Nova istraživanja o izumitelju torpeda Ivanu Lupisu Vukiću” o sadržaju četverobroja znanstveno-kulturne smotre Matice hrvatske – ogranka u Rijeci.Novi list

– Novi list: Dometi: Nova istraživanja o izumitelju torpeda Ivanu Lupisu Vukiću, 23. srpnja 2020.

U rubrici Temat predstavljen je rad Vinicija B. Lupisa O pelješkoj obitelji Lupis iz Nakovane i njenom riječkom ogranku.

– Posebno smo se potrudili donijeti nova istraživanja o znamenitom izumitelju torpeda Ivanu Lupisu Vukiću i hrvatskim korijenima njegove obitelji s poluotoka Pelješca, mjesta Nakovane iz kojeg potječe obitelj Vukić a koja je dala niz značajnih osoba iz naše kulturne, društvene i političke povijesti i o kojoj se i danas jako malo zna. Poglavito je to važno jer se u dijelu inozemne kulturne javnosti Ivan Lupis Vukić svojata kao talijanski izumitelj, talijanske nacionalnosti i talijanskih korijena.

Međutim, dr. sc. Vinicije B. Lupis iz Instituta »Ivo Pilar« u Dubrovniku, koji je i pripadnik obitelji Lupis, u svom znanstvenom radu detaljno opisuje podrijetlo obitelji i sve njezine znamenite članove, opisuje njezine hrvatske korijene, kao i podatak zašto su se za Dubrovačke Republike, u kontekstu njezinih diplomatskih, gospodarskih, pomorskih i političkih, međunarodnih odnosa, latinizirala hrvatska prezimena, pa tako i ono obitelji Vukić u Lupis.

Autor upozorava kako je nasilno konvertiranje prezimena Lupis u Luppis također nakaradno jer u talijanskom jeziku Luppis ništa ne znači, dok se Lupis može smatrati talijaniziranom preinakom prezimena Vukić – osvrnuo se glavni urednik časopisa DOMETI Crnković.

Područni centar Dubrovnik

Također provjeri

Dr. sc. Saša Mrduljaš: Ne može Dodik računati s potporom Hrvatske u odvajanja RS-a od BiH…, 8. 1. 2024.

Portal Hrvatskog kulturnog vijeća 8. siječnja 2024. objavljuje razgovor s dr. sc. Sašom Mrduljašem pod… Pročitaj više o Dr. sc. Saša Mrduljaš: Ne može Dodik računati s potporom Hrvatske u odvajanja RS-a od BiH…, 8. 1. 2024.