Talking Europe II: Treća panel rasprava “Remigracije i kružne migracije kao kohezijska strategija”, 11. 11. 2019.

Dana 11. studenoga 2019. održana je 3. panel rasprava u okviru ciklusa Talking Europe II 2019.-2020. pod nazivom „Remigracije i kružne migracije kao kohezijska strategija“ u dvorani Hrvatske matice iseljenika. Organizatori panel rasprave bili su Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Zaklada-Konrad-Adenauer u Zagrebu, Institut za razvoj i međunarodne odnose i Veleposlanstvo Irske u Hrvatskoj.Program

Program panel rasprave “Re- and circular migration as cohesion strategy”; Zagreb, 11. studenoga 2019.

Uvodno izlaganje održao je dr. Martin Russell s UCD Clinton Instituta u Dublinu, koji je govorio o irskoj strategiji vezanoj za dijasporu. Sudionici panela bili su: Croatiana Orešković, specijalna savjetnica za hrvatsku dijasporu, Središnji državni ured za Hrvate u inozemstvu, Zagreb, Alida Vračić, suradnica na programu Europe’s Futures Instituta za humanističke znanosti (IWM) i Zaklade ERSTE, Beč, i dr. Remus Gabriel Anghel, Rumunjski institut za istraživanje nacionalnih pitanja, Cluj-Napoca. Dr. Caroline Hornstein Tomić, znanstvena savjetnica u Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar, moderirala je živu i kontroverznu debatu. Panel rasprava predstavlja nastavak ciklusa događanja koji za cilj imaju poticanje javne rasprave o sadašnjim izazovima i budućoj perspektivi Europske unije ususret skorašnjem hrvatskom predsjedanju Vijećem Europske unije. Talking Europe je uspješno uspostavljen format javnih predavanja i rasprava koje je Institut društvenih znanosti Ivo Pilar već organizirao zajedno sa Zakladom Konrad Adenauer u razdoblju od 2010. do 2012. prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Inicijatorica i voditeljica Talking Europe je doc. dr. sc. Caroline Hornstein Tomić, znanstvena savjetnica iz Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar.
https://youtu.be/rb2J5l1OrQg.

Panel rasprava poslužila je kao uvod u konferenciju „Povratništvo i gospodarski razvoj”, koja se održala sljedećeg dana, 12. studenoga 2019. također u dvorani Hrvatske matice iseljenika. Organizatori su bili Zaklada-Konrad-Adenauer, Znanstveni zavod Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, Institut za migracije i narodnosti, Institut društvenih znanosti Ivo Pilar i Hrvatska matica iseljenika. Inicijatorice i voditeljice konferencije bile su dr. sc. Katica Jurčević, predstojnica Znanstvenog zavoda hrvatskih studija, doc. dr. sc. Marina Perić Kašelj, ravnateljica IMIN-a i doc. dr. sc. Caroline Hornstein Tomić. Cilj konferencije bio je pobliže razmotriti pitanje povratništva i gospodarskog razvoja u RH, predstaviti mogućnosti i potrebe za što boljim uključivanjem povratnika i potomaka hrvatskog iseljeništva u društveno-politički, gospodarski i demografski razvoj Republike Hrvatske te razmotriti i druga međunarodna iskustva dijasporskih zajednica u Europi i svijetu.

Nakon plenarnih izlagača dr. sc. Remusa Gabriela Anghela, prof. dr. sc. Mladena Vedriša, doc. dr. sc. Caroline Hornstein Tomić, Ivice Jakića i Ivana Piteše uslijedila su tri panela: hrvatski iseljenički potencijal, Hrvati-povratnici: izazovi i perspektive te doktorski panel. Raspravljalo se o gospodarskim potencijalima Hrvata iz Slovenije, Australije, Sjeverne Amerike te Zapadne Europe kao i integracijskim procesima poglavito potomaka hrvatskih iseljenika iz Australije i Južne Amerike. U panelu doktoranada predstavljene su doktorske disertacije u kojima se obrađuju pitanja hrvatske dijaspore u Italiji, SAD-u, Australiji, Argentini od tema dostupnih arhivskih izvora do pitanja ulaganja i investiranja te povratničkih migracija.
https://youtu.be/7v3iiZ_G2uw.

TALKING EUROPE II: Novi ciklus konferencija, javnih predavanja i panel rasprava

Također provjeri

Predstavljanje platforme „Put karijere“ na 2. konferenciji školskih psihologa – „Horizonti snage“

Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (29. 2. – 1. 3. 2024.) održana je 2. konferencija… Pročitaj više o Predstavljanje platforme „Put karijere“ na 2. konferenciji školskih psihologa – „Horizonti snage“