Dr. sc. Vinicije B. Lupis urednik zbornika “Verba volant – Scripta manent” akademiku Stjepanu Krasiću u čast, 4. 7. 2019.

U klaustru Dominikanskog samostana 4. srpnja 2019. predstavljen je zbornik pod nazivom “Verba volant – Scripta manent”. Zbornik su predstavili doktori znanosti Vinicije B. Lupis, Branko Matulić i akademik Stjepan Krasić. Povod predstavljanja je Krasićev 80. rođendan, a zbornik okuplja radove 27 znanstvenika iz zemlje i inozemstva.Pozivnica

− Dubrovački vjesnik: Predstavljen zbornik radova “Verba volant – Scripta manent” akademiku Stjepanu Krasiću u čast, 4. 7. 2019.

Okupljene je pozdravio prior samostana sv. Dominika Tomislav Kraljević koji je govorio o Krasićevom liku i djelu. Kraljević je kazao kako Zbornik ima 1016 stranica, a autori priloga su se potrudili da bude dostojan njihovih imena i imena slavljenika. Zbornik je tiskan zahvaljujući sredstvima Gradu Dubrovniku, Društvu prijatelja dubrovačke starine, Turističkoj zajednici i drugih sponzora, a tiskan je u 300 primjeraka.

Dr. sc. Vinicije B. Lupis je kazao kako je nakon 2 godine Zbornik ugledao svjetlo dana te kako je njemu i suradniku Matuliću “pao kamen sa srca”. Na naslovnici knjige tako je lik sv. Tome Akvinskog. Nazvao je Krasića najvećim hrvatskim živućim humanistom te još jednom skrenuo pažnju na značaj njegovog znanstvenog djelovanja. Podsjetio je kako je slavljenik dao veliki doprinos stvaranju hrvatske države, a naveo kao urednik Zbornika i imena znanstvenika čiji su radovi ukoričeni. Opisao je Krasića kao “ključnu stožernu osoba kojemu dugujemo štošta i koji je nemjerljivo zadužio hrvatsku kulturu i povijest”.

Matulić je kazao kako je Lupis bio “motor koji je sve vodio” te je podsjetio na važnost Dominikanskog reda i dao kratki povijesni pregled. Izdvojio je svece, pape i intelektualce koji su bili dominikanci. Poručio je kako “mi ne razlučujemo istinu od neistine i ova knjiga treba pomoći u tome” te je predstavljanje nazvao “malim intelektualnim agapeom”.

Akademik Krasić zahvalio je svima koji su došli, a još jednom je napomenuo koliko je povijest važna za život kako pojednica tako i zajednice. Preveo je naslov zbornika “Riječi lete – napisano ostaje” te je tim ukazao na to koliko je važno zapisati nešto te iza sebe ostaviti neizbrisiv trag. Zbornik priča Krasićevu životnu priču od rođenja u Hercegovini preko djelovanja u Zagrebu i Rimu sve do dolaska i rada u Dubrovniku.

Pozivnica za predstavljanje zbornika “Verba volant – Scripta manent” akademiku Stjepanu Krasiću u čast, 4. 7. 2019.

Područni centar Dubrovnik

Također provjeri

Znanstvenici Instituta Pilar na 30. znanstvenom skupu Empirical Studies in Psychology; Beograd, 31. 3. – 2. 4 2023.

Znanstvenici Instituta Pilar sudjelovali su trima izlaganjima i dvama posterima na 30. znanstvenom skupu Empirical… Pročitaj više o Znanstvenici Instituta Pilar na 30. znanstvenom skupu Empirical Studies in Psychology; Beograd, 31. 3. – 2. 4 2023.