Priznanje dr. sc. Viniciju B. Lupisu armenske zajednice u Bugarskoj

Na poziv Armenian General Benevolent Union (AGBU), Sofija, dr. sc. Vinicije B. Lupis održao je u Armenskom domu predavanje naslovljeno “Armenske uspomene”. Predsjednik AGBU-a Arno Kuiumdjian i počasna predsjednica AGBU-a u znak zahvalnosti za znanstveni prilog istraživanju armenske kulture i baštine primili su dr. Lupisa u počasno članstvo AGBU-a Sofija. Osobitim poštovanjem primanja u počasno članstvo armenske krovne udruge dr. sc. Vinicija B. Lupisa iskazana je zahvala Armenaca Bugarske za njegov znanstveni rad na istraživanju armenske sakralne baštine u Bugarskoj.Diploma

Predavanje “Armenske uspomene” i priznanje dr. sc. Viniciju B. Lupisu armenske zajednice u Bugarskoj, Sofija, 14. studenoga 2018.

U predavanju “Armenske uspomene” dr. sc. Vinicije B. Lupis obradio je fotografije iz obiteljske zbirke peljeških pomoraca nastale u najboljim fotoateljeima u Carigradu i to u vlasništvu upravo Armenaca: Viçena (1834. – 1902.) i mlađe braće Kevorka (1839. – 1918.) i Hovasepa (1839. – 1902.) Abdulaha. Armenska braća otvorila su fotografski studio u četvrti Pera 1867. pod nazivom Abdullah Frères. Ubrzo su postali vrlo poznati i Viçen je sudjelovao na izložbi Uhlmann-Grombacha u ateljeu na adresi 142 Cedde-i Kebir u četvrti Beyoğlu 1881. godine. Tada nastaju brojne fotografije Carigrada i album izrađen za sultana Abdula Hamida II. godine 1892. Fotograf Pasqual Sabah još je jedno ime kod kojeg su se fotografirali pelješki pomorci. U predavanju su obrađeni armenski natpisi iz Splita i armenska kulturna baština iz Plovdiva te njene veze s Dubrovnikom.

Predavanje dr. sc. Vinicija B. Lupisa “Armenske uspomene” u Sofiji, 14. 11. 2018.

Područni centar Dubrovnik

Također provjeri

Dr. sc. Dražen Živić i dr. sc. Sandra Cvikić na obilježavanju 15. godišnjice osnutka Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata; Subotica, 11. 4. 2024.

Na poziv gđe Katarine Čeliković, ravnateljice Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice (Republika Srbija),… Pročitaj više o Dr. sc. Dražen Živić i dr. sc. Sandra Cvikić na obilježavanju 15. godišnjice osnutka Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata; Subotica, 11. 4. 2024.